Gazdaság

Kizsákmányolt kínai vendégmunkások készítették a Giorgio Armani luxusretiküljeit

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 21:06

A divatház alvállalkozóknak szervezte ki a munkát, a tényleges gyártó darabonként 93 eurót kapott az 1800 euróért árult táskák után.

Az olasz rendőrség pénteki bejelentése szerint kizsákmányolt kínai munkások készítették Olaszországban a Giorgio Armani divatház retiküljeit és más kiegészítőit – erről az AP hírügynökség tudósít.

A rendőrség arról tájékoztatott, hogy a divatház gyártó cége, a GA Operations a retikülök gyártását alvállalkozóra bízta, amely továbbadta a feladatot engedély nélkül működő kínai alvállalkozóknak, akik a munkát az egészségügyi és biztonsági, valamint a munkaidőre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyásával, illegálisan végeztették el olyan kínaiakkal, akiknek egy része illegálisan tartózkodott Olaszországban.

A rendőrség szerint az effajta feketemunka általában a mezőgazdaságra jellemző. Négy kínai üzemtulajdonos ellen büntetőeljárás indult. A GA Operations ellen nem nyomoznak, de hatósági felügyelet alá helyezték, hogy biztosítsák a törvényes működést.

A rendőrség által kiadott adatok szerint a Giorgio Armani által 1800 euróért árult táskákért az illegális kínai gyártó 93 eurót kapott, az azt megbízó közvetítő cég pedig 250 eurót, vagyis a gyártási kapacitással nem rendelkező közvetítő 157 eurót keresett minden táska után.

Az olasz csendőrök által közreadott felvételeken látszik, hogy a dolgozók a táskákat előállító üzemekben aludtak, ahol az ablakokat kartonnal ragasztották le. Az illegális üzemekre egy szélesebb körben zajló nyomozás során bukkantak, melynek részeként az Alviero Martini divatcéget már januárban hatósági felügyelet alá helyezték. Az üzemeket bezáratták.

#Gazdaság#Giorgio Armani#olaszország#luxusipar#feketemunka

Címlapról ajánljuk