Gazdaság

Dollármilliárdokat ígér zöldberuházásokra a Mol

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 20:40

A következő öt évben azonban még fenntartanák a jelenlegi termelési szintet.

Frissítette hosszú távú stratégiáját a Mol. Az MTI összefoglalója szerint a társaság 2030-ig több mint négymilliárd dollárt költene zöld beruházásokra, és 2050-re érné el a karbonsemleges működést.

2030-ig egymilliárd dollárt szánnak hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási, közepes méretű vegyipari beruházásokra, ugyanennyiből javítanák a kőolajfinomítás energiahatékonyságát, növelnék a fenntartható üzemanyagok arányát a termelésben, és érdemben csökkentenék az üzletág üvegházhatású gázkibocsátását.

A termelést a következő öt évben legalább a mostani, 90 ezer hordó olajegyenértéknek megfelelő átlagos napi szinten tartják a stratégia alapján. A hagyományos szénhidrogéntermelésen túl geotermikus kutatásba kezdenek, elindítják kísérleti lítiumprojektjüket, és tárolói kapacitásokat építenek ki a szén-dioxid besajtolás és tárolás területén.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág célja, hogy 2030-ra évi egymilliárd dollár EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) érjen el. Ehhez a közép-kelet-európai régióban tovább bővítenék és optimalizálnák hálózatukat. 2025-ig az összes tranzakció 65 százalékára, 2030-ig 85 százalékára tervezik növelni a nem üzemanyag típusú termékek arányát. Folytatják a töltőállomások átalakítását, bővítik a gasztronómiai kínálatot, fejlesztik az elektromos töltőhálózatot és felkészülnek a hidrogén üzemanyagcellás járművek elterjedésére.

A hulladékgazdálkodási üzletág 2030-tól évi másfélmillió tonna alapanyagot biztosíthat a regionális olaj-, energia- és vegyipar számára. 2035-ig 65 százalékra növelnék az újrahasznosítási arányt és 10 százalékra szorítanák vissza a hulladéklerakást.

Saját megújuló portfóliót építenek ki, az épülő százhalombattai zöldhidrogén-üzemet is megújuló villamosenergiával látják el. A termelés nagy részét várhatóan napenergiaberuházásokkal biztosítják.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint az intézkedések „úgy teszik lehetővé a zöld energiaátmenet végrehajtását, hogy közben garantálják az energiaellátás biztonságát, a vállalat versenyképességét és az értékteremtést a részvényeseik számára”.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#mol#energia#zöld átállás#hernádi zsolt

Címlapról ajánljuk