Gazdaság

Elmondta az óriáscég vezetője, miért Magyarországon van gyáruk, és nem az Egyesült Királyságban

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 12:33

Neeraj Kanwar szerint a britek alig dolgoznak, helyette a kocsmába járnak.

Meglepő magyarázatot adott az Apollo Tyres indiai gumigyártó óriásvállalat ügyvezető igazgatója egy brit üzleti lapnak arra, hogy miért Magyarországon van gyáruk, és nem az Egyesült Királyságban:

Magyarországtól ösztönző támogatásokat kaptunk, a munkaerő költsége sokkal versenyképesebb, és a termelési költségek sokkal alacsonyabbak. És tudja, milyen a brit munkaerő. Alig dolgoznak, a kocsmába járnak

– jelentette ki a This Is Money-nak nyilatkozva Neeraj Kanwar. Majd hozzátette, hogy viccnek szánta a megjegyzést, de úgy látja, hogy a brit kormány politikája, a szociális juttatások miatt sokan megengedhetik maguknak, hogy otthon üljenek, és ne kelljen dolgozniuk.

A lapnak nyilatkozott John Philpott munkaerőpiaci közgazdász is, aki szerint olyan durva nemzeti sztereotípia, amit Kanwar mondott, amit az Egyesült Királyságban elítélnének, ha egy brit munkaadó beszélne így külföldi dolgozókról. Szerinte a fejlettebb országokban a dolgozók jobban megválogatják, hogy milyen munkát vállalnak el, az alacsonyabb bérrel járó munkaköröket pedig bevándorlókkal töltik fel.

Arra viszont kevés bizonyíték van, hogy munkaképes emberek a szociális juttatások miatt elutasíthatnák a munkalehetőségeket. Valójában abból, hogy sok fiatal, tanult brit alacsony képzettséget igénylő, bizonytalan munkát végez az úgynevezett platformgazdaságban, az látszik, hogy nem sokan töltik segélyből élve, kocsmában ülve az idejüket

– mondta a szakértő. (A platformgazdaságban végzett munka a digitális platformokon keresztül végzett munkát jelenti, ide tartoznak mások mellett az ételfutárok is.)

Az Apollo Tyres igazgatótanácsát tavaly Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta.

Nyitókép: Ramesh Pathania/Mint via Getty Images

#Gazdaság#apollo tyres#gumigyár#egyesült királyság#gyár#munkaerő

Címlapról ajánljuk