Gazdaság

Orbán Ráhel barátnője kreatívipari miniszteri biztos lett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 22. 17:12

Jakab Zsófiát, a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. vezetőjét a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Nagy Márton.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 2024. február 15-től a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Jakab Zsófiát, a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. vezetőjét, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön.

A közlemény szerint „a kreatívipar világszerte a gazdaság gyorsan fejlődő és gyorsan bővülő ágazatának számít, amely a növekedés egyik motorja”. Nagy Márton a miniszteri biztostól elvárja, hogy „tárja fel az iparág fejlesztésének lehetőségeit, tegyen javaslatokat a növekedési potenciál kiaknázására, az ellátási láncok hatékony fejlesztésére, továbbá a nemzetközi jó gyakorlatok alkalmazására”.

A miniszteri biztos felel többek közt „a kreatívipari ágazati és vállalkozásfejlesztési programok megtervezésének és végrehajtásának koordinációjáért, a nemzetközi kreatívipari márkák magyarországi piacra lépésének ösztönzéséért és a hazai kreatívipari vállalkozások külpiacra lépését támogató politikák összehangolásáért”.

Jakab Zsófia a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek a barátnője, egykori évfolyamtársa. Hét évvel ezelőtt került a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, amikor felkérték a divatipari stratégia megalkotására. 2018 óta dolgozott a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. igazgatójaként, 2022-ben az Orbán Ráhel-közeliként számontartott Magyar Turisztikai Ügynökség  marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettesévé is kinevezték.

Nyitókép: Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese beszédet mond az ügynökség Michelin Guide magyarországi díjkiosztóján Budapesten, a Millenárison 2022. október 3-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#orbán viktor#Orbán Ráhel#jakab zsófia#nemzetgazdasági minisztérium#miniszteri biztos#kinevezés

Címlapról ajánljuk