Gazdaság

Idén már 337 milliárd forinttal fizettünk többet az orosz gázért, mintha a szabad piacon vettük volna

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 4. 20:03

A Központi Statisztikai Hivatal friss külkereskedelmi nyilvántartása szerint sokkal jobban járt volna hazánk, ha az Orbán-kormány nem Oroszországgal köt üzletet.

A Népszava a Központi Statisztikai Hivatal friss külkereskedelmi nyilvántartása alapján kiszámolta, hogy az elmúlt nyolc hónapban hogyan alakult az Oroszországtól vásárolt földgáz ára. A lap számításai szerint idén

337 milliárd forinttal fizetett többet az Orbán-kormány Oroszországnak a földgázért, mintha tőzsdén vette volna.

Augusztusban az oroszok körülbelül 122 forintot kérhettek Magyarországtól a gáz köbméteréért, míg a TTF nevű holland tőzsdén 114 forint körül mozgott a földgáz átlagára.

Augusztusban az állami energiaszolgáltató, az MVM teljes gőzre kapcsolta a hazai gáztárolók töltését: egy hónap alatt 687 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból. Idén augusztusig 3,6 milliárd köbméter orosz gázt kaptunk, amiért 869 milliárd forintot fizetett az MVM.

A Népszava szerint ha a földgázt nem a 2021 októberétől 15 évig hatályos szerződés alapján vettük volna az oroszoktól, hanem a tőzsdén, akkor idén 337 milliárd forinttal kevesebbet fizettünk volna a fűtőanyagért.

Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Gazdaság#oroszország#magyarország#mvm#földgáz

Címlapról ajánljuk