Gazdaság

A lakosság csaknem 60 százalékának romlott az anyagi helyzete, sokan a megtakarításaikat élik fel

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 7:42

A foglalkoztatottak 38 százalékánál nem volt semmilyen bérrendezés az elmúlt évben. 

A foglalkoztatottak 57 százalékának romlott az anyagi helyzete az elmúlt 12 hónapban, sokan a megtakarításakat élték fel – írta a Népszava a Publicus Intézet felmérése alapján.

A válaszadók 30 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt évben nem változott jövedelmi helyzete, de volt 12 százalék, akiknek javult. 

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője egy konferencián arról beszélt, hogy nagyon mélyen van a magyar háztartások fogyasztói bizalma, és ez még sokáig így marad. Az elemző szerint „hiába mondják majd be a híradóban, hogy a múlt hónapban már nőtt a reálkereseted – vagyis hogy az infláció lassabban nőtt éves szinten, mint a béred –, ettől a hírtől nem fognak az emberek a boltba rohanni és elkezdeni vásárolni”.

A felmérés szerint a fogalkoztatottak 59 százaléka kapott béremelést az elmúlt 12 hónapban, vagyis 38 százalékuknál nem volt semmilyen bérrendezés. Ez utóbbi kategóriában az infláció miatt az elkölthető reáljövedelem egyetlen év alatt 15-20 százalékkal zuhant. 

Ahol volt béremelés, ott a válaszadók 39 százaléka 10 százalékos emelésnél kevesebbet kapott – vagyis a reáljövedelem még az ő esetükben is számottevően csökkent. 

Összességében a foglalkoztatottak 28 százaléka kapott 10-20 százalékos emelést, az ő esetükben beszélhetünk a reálbérek szinten tartásáról vagy minimális csökkenéséről, míg 5 százalékuk 20 százalékot meghaladó béremeléshez jutott, vagyis ők a recessziós és az inflációs sokk ellenére tovább tudták növelni elkölthető jövedelmüket. 


Nyitókép: Nagy Zoltán/MTI

#Gazdaság#bér#felmérés#Publicus Intézet#anyagi helyzet

Címlapról ajánljuk