Gazdaság

Közpénzekre utazó kiterjedt közúti kartellt leplezett le a GVH

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 5. 12:57

Közel 300 milliós bírságot szabott ki a versenyhivatal a kartellező forgalomtechnikai cégekre a 8 évig tartó vizsgálat után.

Forgalomtechnikai tenderekben érdekelt vállalkozások kartellje miatt csaknem 300 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), írja az MTI. Számos érintettnek büntetőjogi következményekkel is szembe kellett néznie, közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Rigó Csaba Balázs elnök.

Az ország egészét lefedő, sorozatos összejátszásokban 17 cég vett részt, 2012 és 2014 között osztották föl egymás között az útjelfestési és közúti táblázási tevékenységeket. 

A vizsgálat rendkívül bonyolult volt, 8 év kellett a lezárásához. A kartell nem csupán a versenyjogot érintette, számos eleme bűncselekménynek is minősült a Fővárosi Törvényszék döntése alapján.

Váczi Nóra, a GVH versenytanácsának tagja a bemutatott kartellügy részleteit ismertetve közölte, hogy egy másik ügyben lefoglalt bizonyítékok vezettek az eset nyomára. Az érintettek egyeztették egymással az ajánlatadói magatartásukat, a nyertes személyét, ajánlati áraikat, hogy a piaci részesedéseiket megőrizzék. 

A versenyhatóság csaknem 100 tendert vizsgált az ügyben, 65-nél be is bizonyosodott a jogsértő jelleg, ezek összértéke csaknem 1,5 milliárd forint.

A jogsértést 8 vállalkozás ismerte el egyezségi eljárás keretében vagy azon kívül. Az érintettek közül ketten összesen 10,5 millió forint értékű jóvátétel megfizetését vállalták. Az ilyen esetekben az együttműködést a GVH figyelembe veheti a bírság összegének megállapításakor, és az érintettek mentesülhetnek a közbeszerzések alóli kizárásból is. A versenyhatóság végül a 17 cégre összesen 284,8 millió forint bírságot szabott ki.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#kartell#gvh#gazdasági versenyhivatal#forgalomtechnika

Címlapról ajánljuk