Gazdaság

Tizedére csökkent a Gazprom féléves nyeresége

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 30. 11:41

A rubel mélyrepülése magával rántotta az idén veszteségessé vált orosz energiaipari óriáscég, az Ukrajna elleni háború egyik fő finanszírozójának számító Gazprom bevételeit.

2023 első felében tizedére csökkent a Gazprom féléves nyeresége a 2022 hasonló időszakához képest, derül ki az MTI jelentéséből.

A Gazprom orosz gázipari cég adózott nyeresége 296,241 milliárd rubel (2,84 milliárd dollár) tett ki az idei első fél évben, ami hatalmas esés az egy évvel korábbi 2514 milliárd rubelhez (24,04 milliárd dollár) képest, és jócskán elmarad a szakértők által várt 363 milliárd rubeltől is.

A Gazprom közlése szerint a cégnek 18,6 milliárd rubel (197 millió dollár) vesztesége volt a második negyedévben, miközben a tavalyi második negyedévet még 1030 milliárd rubel nyereséggel zárta.      

Famil Szadigov, a Gazprom egyik vezérigazgató-helyettese az idei első félévi eredmény csökkenését a gyenge rubelnek tulajdonította. Azt mondta továbbá, hogy az Európába irányuló export visszaesését részben ellensúlyozta a kínai szállítások növekedése, ami a szerződéses kötelezettségek alapján tovább fog nőni.

A Gazprom, az orosz gazdaság egyik pillére, a költségvetés – így az Ukrajna elleni háború – egyik kiemelten fontos finanszírozója. A cég nyeresége az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt már tavaly is esett, több mint 41 százalékkal, 1226 milliárd rubelre.

Mindeközben nemrég kiderült, hogy a Gazpromnak a hatalmas veszteségek ellenére telik saját katonai alakulat fenntartására: a cég magánhadserege négy kontinensen működik, biztonsági és katonai feladatokat ellátva:


Nyitókép: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári székháza, a Lahta Központ a Finn-öböl partján 2023. május 31-én – Fotó: Anatolij Malcev / MTI/EPA

Címlapról ajánljuk