Gazdaság

Jön a sokk a benzinkutakon, ilyen árakat még nem látott az ország

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 30. 10:44

A kormány döntése következtében soha nem látott árszint fölé drágulhatnak jövőre az üzemanyagok, a jövedéki adó megemelése miatt 700 forintnál is drágább lehet a benzin és a gázolaj.

Soha nem látott benzinár jön 2024-ben Magyarországon, mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a vezess.hu-nak.

Már a nyári hónapok alatt is nagyot emelkedtek az üzemanyagárak – hat hét alatt 70-80 forintot –, aminek hátterében a forint gyengülése és a nyersolaj világpiaci árának emelkedése áll együttesen.

Ebből adódóan idén még a 650-670 forint közötti sávban mozoghat az üzemanyagok fogyasztói ára, de jövőre várhatóan nagyot emelkedik a benzin és a gázolaj ára benzinkutakon.

Január 1-jétől a kormány döntésének köszönhetően kell jóval többet fizetni a benzinkutakon: 2024-ben ugyanis bruttó 41 forinttal nő az üzemanyagok jövedéki adója.

Ha a folytatódik a forint gyengülése és a nyersolaj világpiaci ára sem esik vissza, akkor eddig még soha nem tapasztalt szintre, 700 forint fölé emelkednek az üzemanyagárak.

A kereskedők nem tudnak mit tenni, az adót be kell fizetni

– mondta Grád Ottó, aki szerint a legtöbb forgalmazó egy az egyben beépíti majd a literárba a 41 forintos adóemelést.

A 700 forint fölött benzinár feltehetően nagyon meglátszik majd a kutak forgalmán: mivel a térségben Magyarországon lesz a legdrágább tankolni, nemcsak a magánemberek, de a nemzetközi fuvarozók is inkább a környező országokban töltik majd tele járműveik üzemanyagtartályát.

Hogy miért kell egyre többet fizetni a benzinkutakon és miért emelkedik ilyen mértékben az üzemanyag ára, arról az RTL Fókusz múlt heti adásában is szó volt:


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#üzemanyag#üzemanyagár#benzin#gázolaj#jövedéki adó#áremelés

Címlapról ajánljuk