Gazdaság

„Baszd meg a gazdagokat” – becsődölt a becsületkasszás, antikapitalista kávézó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 16. 11:38

A kávét „fizess, amennyit tudsz” modellben főző „Az Anarchista” nevű kávézó bő egy évig bírta.

Május 30-án lehúzza a rolót a torontói „Az Anarchista” kávézó, írja a New York Post. A magát antikapitalistaként definiáló vendéglátóhely saját honlapján jelentette be a hírt. 

A kanadai nagyváros központi részén 2022. márciusában megnyitott „Anarchista” üzleti modellje részben a közösségi támogatásra épült, ami abban nyilvánult meg, hogy a filterkávét „fizess, amennyit tudsz” modellben kínálta. Ezen túlmenően bárki beülhetett a teraszukra, nem várták tőle el, hogy fogyasszon is valamit.

A kávézó a hagyományos eszpresszót, teákat és péksüteményeket rendes (a kritikusok szerint kissé túl magas) áron adta, emellett könyveket, műalkotásokat, pólókat és más ajándéktárgyakat is vásárolhattak a betérők.

A jelek szerint az antikapitalista üzleti modell nem váltotta be a hozzá fűzött radikális reményeket, 14 hónap után a következőket írta a tulajdonos, Gabriel Sims-Fewer az elmúlt hónapok fantasztikus élményeiről:

Sajnos az etikailag csődbe ment forrásokból származó generációs vagyon/magtőke hiánya miatt nem tudtam átvészelni a csendes téli időszakot, és nem tudtam a hosszabb távú fenntarthatósághoz szükséges módon növekedni. (...) Az Anarchista óriási siker volt minden tekintetben, rengeteget tanultam belőle, amit eljövendő projektekben szeretnék hasznosítani.

Az üzenetet így zárta:

Baszd meg a gazdagokat. Baszd meg a rendőrséget. Baszd meg az államot. Baszd meg ezt a Kanadának hívott gyarmati haláltábort.
 

Nyitókép: theanarchist.ca

#Gazdaság#antikapitalista#kávézó#kanada#torontó#anarchista#csőd

Címlapról ajánljuk