Gazdaság

A Buenos Aires-i repülőtér gyakorlatilag hajléktalanszállóvá vált

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 7. 10:06

A rekordmagas infláció sújtotta dél-amerikai ország fővárosában egyre többen veszítik el othonaikat. Vannak, akik már évek óta a reptéren laknak.

Körülbelül száz hajléktalan argentin tölti rendszeresen az éjszakákat Buenos Aires-ben, a Jorge Newbery Nemzetközi Repülőtéren, derül ki az Associated Press riportjából.

Ahogy az utasok és a személyzet kora reggel megérkeznek, emberek tucatjai még javában alszanak, néhányan a székeken, mások a földön, holmijukkal a közelükben.

A köznyelvben Aeroparque néven ismert repülőtér gyakorlatilag éjszakai hajléktalanszállóvá vált. Amint az utasok megérkeznek, az éjszakázók egy része a városi ingyenkonyhák felé indul, míg mások a közlekedési lámpáknál aprópénzért koldulnak. És vannak, akik a reptéri várókban töltik a nappalokat is.

Mindez a növekvő szegénység egyik tünete. Argentinában a világ egyik legmagasabb inflációja tombol, ami sokak számára megnehezíti a megélhetést. Februárban éves szinten 102,5 százalékot ért el az árdrágulás, ezzel 1991 óta most először lépte túl a fogyasztói árak éves emelkedése a három számjegyű számot.

A magas infláció különösen az alapvető élelmiszerek esetében volt szembetűnő, ami a szegényeket sújtja leginkább. Argentína nemzeti statisztikai hivatala, az INDEC szerint a lakosság szegénységi rátája 39,2 százalékára emelkedett 2022 második felében. A 15 év alatti gyermekek körében a szegénységi ráta 54,2 százalékra nőtt, azaz a gyerekek több mint fele a létminimum alatt él.

Horacio Ávila, egy hajléktalanok megsegítésével foglalkozó szervezet vezetője szerint 2019 óta 30 százalékkal nőtt a hajléktalanok száma Argentína fővárosában. 4 évvel ezelőtt körülbelül 7300 ember élt fedél nélkül a 3,1 milliós nagyvárosban, idén tízezer felé közelíthet ez a szám. Nem csoda, hogy a megélhetési költségek növekedése és a vásárlóerő csökkenése közepette egyre többen tekintenek a repülőtérre, mint lehetséges menedékre.

A repülőteret üzemeltető cég, az AA2000 azt állítja, hogy nincs elég rendőr a reptér rendjének fenntartására, ők pedig nem jogosultak a hajléktalanok kilakoltatására. Ugyanakkor azt is kijelentették, hogy kötelességük biztosítani a repülőtéri létesítmények diszkriminációtól mentes használatát.

Nyitókép: Pablo Barrera/Anadolu Agency via Getty Images

#Gazdaság#argentína#buenos aires#repülőtér#hajléktalanszálló

Címlapról ajánljuk