Gazdaság

Matolcsy György belegázolt Orbán Viktorba a parlamentben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 8. 10:33

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint 2021-ben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, amiből nem látszik a kiút.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés szerdai ülésén ismertette az MNB 2021-es üzleti jelentését, írja az MTI.  

A jegybank elnöke számos pontban bírálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját: szerinte 2021-ben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, „eleresztette az egyensúlyt”. 2022-ben jött a háború, jöttek a szankciók, a brüsszeli csatározások, de a negatív gazdaságpolitikai fordulat már előtte, 2021-ben elindult.  

A Portfolio tudósítása szerint Matolcsy arról beszélt, hogy, hogy a kormánynak az előző 10 évvel ellentétben ezúttal nincs célja a következő 10 évre. A jegybank elnöke kritizálta, és súlyos műhibáknak nevezte az inflációgerjesztő hatású árstopokat, a költségvetési hiány elszabadulását, az élelmiszeripar termelékenységének bezuhanását, az oktatási, az egészségügyi, az ipari és szolgáltatási reformok elmaradását, és arra figyelmeztetett, hogy több ország is lehagyta Magyarországot.

Az MNB az elmúlt 6-7 évben rendszeresen publikálja azokat az elemzéseket, amellyel szeretnénk a kormányra hatni, hogy indítsa meg a reformokat, de ez nem történt meg

– mondta Matolcsy

Az MNB elnöke szerint a 2010-es évek fantasztikus eredményei után több hibát elkövetett a kormány, és ezek hatása mostanra érte utol az országot.

A jegybankelnök azt mondta, meg kell előzni, hogy 2030-ban utódaink feltegyék a kérdést, hogy miért nem sikerült, hol és hogyan tévesztettek utat. „Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat, és ezt sajnos folytattuk 2022-ben” – mondta Matolcsy György, aki szerint még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani.

Matolcsy szerint fel kell tenni a kérdést, hogy miért van a sereghajtók (az utolsó öt ország) közt Magyarország az EU-ban. 

Lehagyott minket Portugália, Lengyelország, Románia nagyon közel van hozzánk, Horvátország pedig ki fog lőni.

Matolcsy szerint nincs igaza Orbán Viktor miniszterelnöknek abban, hogy a gazdasági teljesítményt nem kell mérni. Szerinte ahogy korábban, úgy most is világos gazdaságpolitikai célokat kellene kitűzni. Matolcsy elmondta, hogy Orbán Viktor egy beszélgetés során azt mondta neki, hogy „ha mérek, veszítek”, de Matolcsy szerint ez nem igaz. „Aki nem mér, már veszített” – mondta Matolcsy, aki szerint a választás is egyfajta mérés, amelyen a miniszterelnök nyert.

Sértődött a jegybankelnök? Frusztrált? Összeveszett a miniszterelnökkel? Nem, isten őrizz! Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között

– mondta Matolcsy arról, hogy miért fogalmaz meg kritikát a kormánnyal szemben, hozzátéve, hogy szerinte a múlt hibái megismétlődhetnek, és bár a válságokat ki is lehet használni, de ezeket a lehetőségeket elszalasztottuk.

Zárásképp kitért arra, hogy a Magyar Nemzeti Banknak kötelessége az inflációellenes küzdelem, és ehhez a kormány segítségét várja a jegybank. 


Nyitókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Gazdaság#országgyűlés#magyar nemzeti bank#matolcsy györgy#orbán viktor

Címlapról ajánljuk