Gazdaság

Pert nyert az ügyészség közismert biztosítók ellen – tisztességtelen ászf miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 21. 10:26

A közérdekű perben az ügyészség sikeresen támadta a cég általános szerződési feltételeit, mert az általános 5 év helyett 2 éves elévülési időket alkalmaztak a fogyasztókkal szemben.

Tisztességtelen biztosítói magatartás az elévülési idő drasztikus lerövidítése, állapította meg a bíróság abban a közérdekű perben, amit ügyészségi kezdeményezésre indítottak közismert biztosítótársaságok ellen, közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kedden.

Az ügyészség több biztosító általános szerződési feltételeit is megtámadta amiatt, mert az általános 5 év helyett 1, illetve 2 éves elévülési időket alkalmaztak a fogyasztókkal szemben.

Az egyik perben most született jogerős ítélet, ami többek között kimondta, hogy a 2 éves elévülési idő alkalmazása tisztességtelen, és ezért érvénytelen.

A bíróság kimondta azt is, hogy a biztosító által a teljesítéshez kért dokumentumok egy részének (például orvosi dokumentumok, mint a boncolási jegyzőkönyv, halál utáni orvosi jelentés vagy a hatósági okiratok, így jogerős közigazgatási határozatok) a biztosító által a szerződőtől elvárt beszerzése és megküldése jogellenes.

Megállapította a bíróság azt is, hogy díjfizetési késedelem esetén tisztességtelen a felszólító levél díjának, valamint a biztosító részéről írásos tájékoztatást tartalmazó információs levél költségének fogyasztóra terhelése.

Tisztességtelen és ezért érvénytelen az a szerződési feltétel is, amely alapján a biztosítási eseményt a biztosítóhoz a szolgáltatási igénnyel együtt a biztosítási eseményt követő 8 napon belül be kell jelenteni, és tisztességtelen az a kikötés is, amelynek értelmében a biztosító a bejelentéseket, nyilatkozatokat csak akkor tekinti joghatályosnak, ha azokat írásban juttatták el hozzá.

A bíróság szerint a megtámadott szerződési feltételek azért tisztességtelenek, mert azok a felek szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a fogyasztó hátrányára állapítják meg.

A fentiek mellett az érthetőség és egyértelműség hiánya miatt is tisztességtelennek ítélte a bíróság a díjnövelés mértékének meghatározására vonatkozó szerződési feltételeket.

#Gazdaság#ügyészség#jogerős ítélet#biztosítók#tisztességtelen gyakorlat#általános szerződési feltételek

Címlapról ajánljuk