Gazdaság

Álomfizetést kap a magyar postás Ausztriában, elmondta a részleteket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 4. 17:00

Van például 13. és 14. havi fizetés is.

Nettó 1300 euró, azaz nagyjából félmillió forint az alapbére egy Ausztriában postásként dolgozó magyar nőnek, derül ki a Pénzcentrum cikkéből. A jelenleg Tirolban élő, két és fél falut kiszolgáló fiatal nő egy Tiktokos videóban beszélt arról, hogy mennyit kertes

Az ausztriai bérekhez képest a kézhez kapott 1300 euró nem tűnik soknak, de a magyar postások ennél jóval kevesebbet keresnek, miközben a magyar árak nem sokkal maradnak el a kintiektől.

Ráadásul az osztrák posta (Österreichische Post) az 1300 euró alapbéren felül ad kajapénzt (bár az évi keretet kissé kevesli a videó készítője), ad bónuszt minden egyes kiszállított küldeményért, van különféle termékekre, például ruhaneműkre beváltható jutalompontos rendszer, plusz jár a túlórapénz és az ünnepnapi munkákért pótlék is. Ausztriában a munkavállalóknak 13. és 14. havi fizetés is jár, teszi hozzá a Pénzcentrum.


Havi félmillió Magyarországon jó fizetésnek számít, bőven meghaladja az átlagot, Ausztriában viszont az alacsonyabb fizetések közé tartozik, a szomszédban az átlagfizetés ennek nagyjából a kétszerese.

Nyitókép: az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#ausztria#külföldi munkavállalás#postás#fizetés

Címlapról ajánljuk