Gazdaság

115 év alatt nem kaszált akkorát a Shell, mint tavaly

Dévai LászlóDévai László

2023. február 2. 11:13

Az emelkedő energiaárak miatt 40 milliárd dolláros profitot hozott össze a vállalat.

A tavalyi évet átfogó értékelésében rekordnyereségről számolt be a Shell olaj- és gázipari vállalat, az extraprofit jó részt az orosz-ukrán háború nyomán megugró energiaárakkal magyarázható.

A cég nyeresége elérte a 39,9 milliárd dollárt (mostani árfolyamon számítva több mint 14 ezer milliárd) 2022-ben, ami kétszerese az azt megelőző év profitjának. Ezzel a vállalat rekordot döntött, a 115 éves fennállásuk óta soha nem tettek szert ekkora nyereségre. 

A BBC cikke megjegyzi: a Shell hatalmas profitja mögött a lassan egy éve tartó orosz-ukrán háború és az ebből adódó piaci bizonytalanság állhat. 

A 2022-es adatok jócskán meghaladták a Shell korábbi, 2008-ban felállított rekordját, amikor egyébként szintén kibontakozóban volt egy gazdasági világválság. A vállalat a jelentésében azt is közölte, hogy 2022 utolsó három hónapjában nem kevesebb, mint 6,3 milliárd dollárt fizetett ki részvényeseknek.

A Shell vezérigazgatója, Wael Sawan szerint a cég legfrissebb eredményei „bizonyítják a Shell differenciált portfóliójának erejét, valamint azt a képességüket, hogy létfontosságú energiát tudnak biztosítani az ügyfeleinknek egy gyorsan változó, bizonytalan világban.

Nyitókép: Kapitány István, a Shell ügyvezető alelnöke. Fotó: Matt Roberts / Shell / Getty Images

#Gazdaság#shell#nyereség#üzemanyag#benzinkút

Címlapról ajánljuk