Gazdaság

Az MNB bejelentését követően vad szárnyalásba kezdett a forint

Bank360Bank360

2023. január 24. 16:34

Már a 390-es érték alá is benézett a magyar valuta.

Nem változtatott a kamaton, mégis hét hónapos csúcsra küldte a jegybank a forintot. 390 körül jár az euró/forint a Magyar Nemzeti Bank döntését kommentáló hírek után. Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának januári ülésén semmit sem változtattak a kamatokon (maradt a 13 százalékos alapkamat), a jegybanki döntés kommentáló közlemény, és Virág Barnabás alelnök tájékoztatója után mégis szélsebesen emelkedni kezdett a forint árfolyama.

A magyar fizetőeszköz az euróval szemben 390,6-ig erősödött hirtelen, amire 2022 júniusa óta nem volt példa, később pedig még a 390-es szint alá is benézett,

– írja a Bank360.hu.

A forint hirtelen nagy erősödésének hatására a dollár a 360-as lélektani határ alá került, ami utoljára 2022 májusában fordult elő. 

Virág Barnabás az eseményt követő tájékoztatójában hangsúlyozta: az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Bár az infláció mérséklődésére számítanak, több tényező is ezt segíti majd elő, enyhítés a monetáris kondíciókban egyelőre nem lesz.

A piacot a leginkább az foglalkoztatja, meddig tartja fenn a jegybank az egynapos betéti tenderek 18 százalékos kamatszintjét, ami jelenleg az irányadó kamatnak számít. Ennek csökkentése addig nem várható, amíg Magyarország kockázati megítélése trendszerűen nem kezd javulni, közölte az alelnök. Ennek egyik kulcsa lehet az uniós források tényleges lehívásának engedélyezése.

Az infláció 25 százalék fölötti tetőzésére számítanak az MNB-ben, de az áremelkedés üteme csökkenni fog, mivel az enyhe tél miatt mérséklődnek az energiaárak és a fogyasztás is. Az élelmiszerárak növekedése is lassulhat, a kereslet is kezd csökkenni az egyre drágább élelmiszerek iránt. (Az RTL Híradónak nyilatkozó szakemberek szerint több termék esetében egyenesen árcsökkenés következhet hamarosan.) Emellett a jegybank bízik abban, hogy Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatai is segítenek kordában tartani az árakat.

Új fejlemény, hogy a bankok kötelező tartalékrátáját áprilistól a jelenlegi 5-ről 10 százalékosra emeli az MNB. Ez tovább szűkítheti a likviditást a piacon. Mindennek ellenére a jelenlegi technikai recesszió dacára 2023 egészében GDP-növekedést vár a jegybank. A folyó fizetési mérleg is javulni fog, vannak már erre utaló jelek, és további jó hír, hogy az állampapír-hozamok is csökkentek október óta.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#forint#valuta#fizetőeszköz#erősödés#mnb#magyar nemzeti bank

Címlapról ajánljuk