Gazdaság

Kötbért kell fizetnie a szegedi távhőszolgáltatónak, mert túl kevés gázt égetett el

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 14. 18:30

Az enyhe tél és az előírt megszorító intézkedések miatt a Szetáv a szerződöttnél kevesebb gázt vételezett az MVM-től.

A Telex cikke szerint afféle 22-es csapdájába került a Szegedi Hőszolgáltató Kft., ami októberre 90, decemberre pedig 100 millió forint kötbért kénytelen fizetni az állami energiakereskedő cégnek, az MVM-nek. A Szetáv a jelenlegi fűtési szezonban nagyobb arányban szerette volna az olcsóbb és környezetbarátabb geotermikus energiával fűteni a szegedi távhőfelhasználók lakásait, ez azonban a kialakult furcsa helyzet miatt nem teljesen válhatott valóra.

A kormány ugyanis az önkormányzatoknál 25 százalékos megtakarítást rendelt el az energia felhasználását illetően. A szegedi önkormányzat ennek megfelelően januártól márciusig bezárta több intézményét, és a nagyobbakban pedig alacsonyabb hőfokú fűtést rendelt el. Mindemellett a lakosság is takarékoskodni kezdett a fűtéssel, amibe ráadásul az eddigi enyhe téli időjárás is besegített.

Mindezzel a fő gond az, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek fix szerződése van az MVM-mel, ami csak kismértékű eltérést enged meg az abban foglaltaktól. Ha a szerződöttnél jóval több, vagy ebben az esetben jóval kevesebb gázt vételeznek az MVM-től a partnerek, akkor súlyos kötbért kell fizetniük (amire állami támogatás sincs).

A Szetáv éppen ezért kénytelen volt a tervezettnél több gázt elégetni a geotermikus energia rovására, hogy csökkentse a kötbér összegét, ami a termálvizes fűtés visszafogása, a fölösleges gázégetés után így is 190 millió forintra rúg, írja a Telex. A lapnak Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezetője azt mondta, hogy január elején is magasabb a hőmérséklet az átlagosnál, azaz a továbbra is alacsony gázfogyasztás miatt újabb kötbérre számítanak.

A Szetáv már tavaly októberben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordult a kötbér miatt, de választ nem kaptak. Az MVM Zrt. a Telexnek azt nyilatkozta, hogy a kötbért amiatt szabják ki, mert az ügyfelek által le nem hívott gázmennyiséget az MVM-nek tárolnia, szállítania kell. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Gazdaság#szeged#távhő#kötbér#mvm#gáz

Címlapról ajánljuk