Gazdaság

Az egekben maradhat a kenyér ára

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 13:06

Az elmúlt egy évben a félbarna és a fehér kenyér ára csaknem 82,5 százalékkal emelkedett, ami a környező országokhoz képest is kiemelkedően magas.

A 444.hu cikke szerint hullámzó évet tudhat maga mögött az agrárszektor. Az orosz-ukrán háború erre a területre is nagy hatást gyakorolt. A harcok kitörésével az ukrán export leállt, a gabona ára pedig jelentősen megemelkedett: 1 tonna búza ára például 90 ezer forintról hirtelen 150 ezerre, 1 tonna kukoricáé pedig 90 ezer forintról 130 ezerre nőtt.

A lap szerint az elképesztően magas árak miatt júniusra szinte teljesen eltűntek a vevők, ami alig két hét alatt 10 százalékos árcsökkenéshez vezetett a terménypiacon. November eleje óta folyamatos árcsökkenés tapasztalható, aminek Berta László gabonakereskedelmi szakértő szerint több oka is van: a globális gabona- és olajosmag-kínálat jelenleg kielégíti a piac igényeit, az őszi vetések állapota is megfelelő, és a világ egyik fő exportáló országának, Ausztráliának, idén kifejezetten bőséges a gabonatermése.

A késztermékek árai továbbra is emelkednek, az emelkedő alapanyagárak folyamatosan beépülnek a termékek előállítási költségeibe, amit a kenyér ára is jól tükröz. 

Az elmúlt egy évben itthon a félbarna és a fehér kenyér ára csaknem 82,5 százalékkal emelkedett, ami a környező országokhoz képest is kiemelkedően magasnak számít. 

Berta szerint ez azért van, mert Magyarországon az elmúlt években a közszükségleti cikkek ára is szembetűnően alacsony volt a környező országokhoz képest. A mostani áremelkedésekkel pedig „átléptünk egy szintet, ahová többet nem fogunk visszatérni”. Így hiába csökken a gabonafélék ára, a szakértő szerint annyiért már nem fogunk tudni kenyeret venni a boltokban, mint pár évvel ezelőtt. 

Ahogyan korábbi cikkünkben megírtuk: az Eurostat adataiból kiderül, hogy a kenyér inflációját tekintve Magyarország az unióban az első volt, de világszinten is a top 10-ben volt a magyar drágulás. Jámbor Attila agrárközgazdász kutatásából az is kiderül, hogy miért

25 százalékra nőhetett decemberben az infláció Magyarországon a GKI Gazdaságkutató szerint. Eközben az Unió statisztikai hivatala szerint az eurózónában már csökken az áremelkedés üteme, már most 10 százalék alá mérséklődött. Orbán Viktor a tavalyi utolsó kormányinfón azt mondta, 2023 végére vár egy számjegyű inflációt Magyarországon:


Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

 

 

#Gazdaság#kenyér#drágulás#gabona#infláció

Címlapról ajánljuk