Gazdaság

Orbán Viktor aláírta: tenger alatti vezetéken kapjuk majd a zöld áramot az azeriektől

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 12:03

A Kaszpi-tenger térségében épülő szél- és naperőművek által termelt villamos energiát Georgián és Románián keresztül szállítja egy új vezeték.

Megszületett az a négyoldalú megállapodás, amelynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, egy új vezetéken zöld villamos energiát tud majd importálni a jövőben, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Bukarestben, ahol a villamosenergia-hálózatról szóló szerződést a négy ország vezetői aláírták.

A tárcavezető arról számolt be, hogy Magyarország a most aláírt megállapodás nyomán zöld áramot tud majd importálni a dél-kaukázusi országból a Kaszpi-tenger térségében létesülő szél- és naperőmű-beruházásoknak és az összességében 3 gigawatt teljesítményű vezeték megépítésének köszönhetően.

A villamos vezeték tenger alatti része 1195 kilométer hosszú lesz, ami új világcsúcsnak számít.

Az 500 kilovoltos vezeték lefektetése komoly mérnöki teljesítmény lesz, ekkora távolságon már nagy a hálózati veszteség, ráadásul minél mélyebben fut a vezeték, annál nagyobb nyomást kell kibírnia. A vezeték egyben gyors internetes adatátvitelre alkalmas optikai kábellel is összeköti majd Romániát és Georgiát.

A megvalósíthatósági tanulmányra már áprilisban megkapta a megbízást egy olasz cég, ennek 2,5 millió eurós költségét a Világbank fedezi, és a dokumentum jövő év végére el fog készülni. Innentől kezdve a beruházás elvileg három-négy évet vehet igénybe. Azerbajdzsán jelenleg beruházókat gyűjt szélerőművek telepítésére a Kaszpi-tengeri offshore területeken.

Az Európai Bizottság a projektet közös érdekű beruházásként kezeli, és ezért a fejlesztésre 2,3 milliárd eurós támogatást irányzott elő.

Orbán Viktor: Vákuum

Orbán Viktor a világon egyedülálló beruházásnak nevezte az Azerbajdzsánból Magyarországra áramot szállító vezeték létesítését. A miniszterelnök szerint az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék hazájuknak a gazdasági és energiabiztonságot.

Orbán szerint a mostani európai helyzet zavaros, háború van a szomszédunkban. A súlyos energiaválság azt jelenti, hogy „véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amelyben olcsó nyersanyagot és energiát hoztunk be Oroszországból, cserébe nyugati technológiát adtunk, és ez mindkét fél számára gazdasági növekedést és katonai biztonságot eredményezett. Új stratégia viszont nincs, ezért alakult ki stratégiai vákuum.”

Orbán szerint a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának. Észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázására jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték.

A szerződést Orbán mellett Nicolae Ciuca román kormányfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök írta alá Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök jelenlétében. (MTI)

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Nicolae Ciuca román kormányfő (b), Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök (b3), Klaus Iohannis román államfő (b4), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b5) és Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök Bukarestben, a Cotroceni-palotában, ahol aláírták az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

#Gazdaság#zöldenergia#azerbajdzsán#Kaszpi-tenger

Címlapról ajánljuk