Gazdaság

Elérte a tőzsdét a kékplecsnis Twitterkáosz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 11. 19:55

Egy kamuprofil posztja után beszakadt az Eli Lilly amerikai inzulingyár részvénye, és magával rántott más gyógyszergyárakat is.

Komoly tőzsdei következményei lettek a Twitteren javában dúló, kékpecsétes kamuprofilok okozta káosznak: csütörtökön 2,2 százalékot zuhant az Eli Lilly gyógyszergyár részvényeinek értéke, és a negatív kereskedési hangulatban magával rántotta a Novo Nordiskot, a Sanofit, írja az Investor's Business Daily tőzsdei szaklap.

A történtek háttterében az áll, hogy Twittert 44 milliárd dollárért megvásárló, majd a dolgozók felét kirúgó Elon Musk havi 8 dollárért bárki számára elérhetővé tette a korábban csak igazolt személyazonosságú felhasználók és cégek számára fenntartott kék pecsétet (blue checkmark). A lehetőségre le is csaptak a csalók és a mókamesterek egyaránt. Kezdetben például rengeteg tréfás Elon-imperszonátor jelent meg, amit az igazi Musk nem is nézett jó szemmel, és közölte, hogy az efféle profilokat felfüggesztik, ha nem írják bele a nevükbe, hogy „paródia”.

A káoszt közben csak növelte, hogy a Twitter megmaradt fejlesztői ki-be kapcsolgatták a szürke „hivatalos” felirattal ellátott igazolópecséteket, amikkel új fejlesztésként a tényleg igazi kékpecsétes felhasználókat jelölték. Közben a havi nyolcdolláros kék plecsni kiosztását nem állították le, ennek köszönhetően burjánzani kezdtek a cégeket, hírességeket, politikusokat, újságokat, tévéket megszemélyesítő vicces, szórakoztató, de gyakran rosszindulatú és szándékosan megtévesztő kamuprofilok.


Az egyik ilyen profil az Eli Lilly gyógyszergyár fiókját utánzó @elilillyandco csütörtökön azt posztolta, hogy mostantól ingyen adják az inzulint. A poszt igazából erős kritika volt a gyárra nézve, amiért felháborítóan drágán adják az ingyenes szabadalom alapján készülő, cukorbetegek számára létfontosságú készítményt.

Csakhogy a poszt meglehetősen megtévesztőre sikerült, és a tőzsdei befektetők egy része bedőlt neki, és elkezdtek megszabadulni részvényeiktől, mélybe taszítva az amerikai gyógyszergyártó cég értékét. Ráadásként az inzulingyártásban érdekelt másik két nagy gyógyszergyár, a Novo Nordisk és a Sanofi részvényei is jócskán veszítettek értékükből.


Az Eli Lilly igazi fiókja csütörtökön bocsánatkérő posztot tett közzé, amiben elnézést kértek azoktól, akiket megtévesztett a kamuprofil. Péntekre aztán a kamuprofilt zárolták és a kék plecsni is eltűnt a neve mellől. 

Nyitókép: STR/NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#twitter#elon musk#tőzsde#káosz#inzulin

Címlapról ajánljuk