Gazdaság

556 milliós megbízást nyert el Orbán Viktor volt tanácsadójának cége

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. október 21. 17:12

Kormányzati források korábban azt mondták: ha Győri Tibor telefonál, az olyan, mintha Orbán Viktor hívna. Az orosz-ukrán konfliktus miatt a kormányzatnak még több médiamonitor-szolgáltatásra van szüksége, bár 2020-ban már bruttó 6,3 milliárd forintos keretszerződést kötöttek ilyen feladatokra, ugyancsak Győri cégével.

Nettó 556,8 millió forintos megbízást nyert el a Technológiai és Ipari Minisztériumtól (TIM) a kormányközeli Nézőpont Csoporthoz tartozó Observer Médiafigyelő Kft., kiegészítő kormányzati médiamonitor szolgáltatás tárgyban.

2020 februárjában a Media1 tudta meg, hogy a cég bruttó 6,35 milliárd forint összegű keretszerződést kötött a kormány nevében eljáró, Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal a kormányzat médiaszemlézésre, médiakutatásra és médiaelemzésre vonatkozó feladataira. A megbízás három évre szól egy évvel opcionálisan meghosszabbíthatóan.

A mostani megbízás tulajdonképpen ennek a kiegészítése, kibővítése, ezért hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban ítélték oda, kizárólag az Observert kérték fel ajánlattételre. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR) közzétett dokumentumok szerint ugyanis a minisztérium további médiahatás-kutatásokra tart igényt. Ezek három kutatási hullámban, az alapprojekt szerinti tizenkét országon túl (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Románia, Bulgária) kiterjednek Albániára és a balti államokra is. Az Observer ezekben az országokban, a felnőtt lakosság körében, reprezentatív mintán készít kérdőíves adatfelvételt, országonként ezer fő telefonos vagy személyes megkérdezésével. Az adatfelvétel hosszánál 15 percet jelöltek meg. További teljesítési paramétereket az EKR-en találni. Itt egyelőre nincsen feltöltve aláírt szerződés. 

A TIM a Közbeszerzési Hatósághoz beadott, szeptember 16-i keltezésű tájékoztatásban a plusz feladatokat azzal indokolta, hogy „az orosz-ukrán katonai konfliktus 2022-ben jelentősen átalakította, és fejleményei, hatásai folyamatosan befolyásolják a közép-európai országok közötti kapcsolatrendszert”, ezért szükséges, hogy a kutatás az alapszerződésnél sűrűbben szondázva, bővített országkört érintsen.

Ha Győri telefonál, az olyan, mintha Orbán hívna

Az Observer Budapest Kft.-t 2018-ban vásárolta meg az Orbán Viktor régi bizalmasaként ismert Győri Tibor tulajdonában lévő Nézőpont Csoport. 


Győri Tiborról 2012-ben, államtitkári kinevezése apropóján írta meg az akkor még a Telekom tulajdonában lévő Origo, hogy kormányzati körökben úgy emlegetik: „ha ő telefonál, az olyan, mintha Orbán Viktor hívna.” Győri az 1993-1994-es időszakban a Fidesz vezető jogtanácsosa volt, 2004 és 2006 között elnöki tanácsadóként segítette a Fideszt, 2010 és 2012 között pedig a miniszterelnök megbízottjaként dolgozott a Miniszterelnökségen, ahol egy ideig jogi ügyekért felelős államtitkárként dolgozott hivatalos életrajza szerint.

Orbán feltétlenül bízik Győriben, aki abszolút lojális Orbán iránt, ennyire egyszerű a kapcsolatuk titka

 – mondta egy őket ismerő, a korábbi Origo szerint ősfideszesnek számító politikus. A forrás arról is beszélt, hogy Győri és Orbán ismeretsége még az egyetemi szakkollégiumban kezdődött. Győri Tibor az ELTE-n tanult jogot, és a Fidesz több alapítójához hasonlóan a Bibó szakkollégiumba járt. Ő azonban nem Orbánékkal tanult egy évfolyamon.

A mára üzletemberként tevékenykedő Győri fontos háttérembernek tűnik: egy ideig a Lokál című kormányközeli bulvárlapot kiadó Modern Media Group (MMG) társtulajdonosa volt Habony Árpád mellett. Ekkoriban komoly szerepet vállalt Habony propagandamédia-birodalmának szlovéniai terjeszkedésében is, az Átlátszó szerint az MMG, a Ridikül Magazin és a Ripost egyenként 15-15 százalékos részesedésre tett szert a konzervatív SDS párt baráti médiájaként ismert szlovén Novatv24.si-ben 2017-ben. Azzal, hogy a három cég külön-külön szerezte meg a 15 százalékot, ki is kerülték a szlovén szabályozást, mivel 20 százalékos részesedés fölött már minisztériumi engedély kellett volna. 

Az MMG azon médiacégek egyike volt, amelyek 2018 végén ingyen, nagylelkű felajánlásként került a kormányközeli médiát összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. A médiaholding létrehozását a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálta, mivel a kormány közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította az ügyletet:


Nyitókép: Győri Tibor, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkáraként beszélt a Pápai Polgári Kör rendezvényén a Pápa és Térsége Ipartestület székházában 2013. február 21-én. – Fotó: Nagy Lajos / MTI

#Gazdaság#observer#közbeszerzés#orosz-ukrán háború#ma

Címlapról ajánljuk