Gazdaság

Több mint egymillió Teslát hívnak vissza

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 22. 19:45

Elon Musk autóipari cége csaknem 1,1 millió elektromos autót hív vissza az USA-ban, mert az ablakok felhúzáskor becsíphetik az ember ujjait.

Nagy volumenű visszahívásra készül a Tesla, mivel a cég egyes modelljeiben az automatikus ablakemelő rendszer nem áll le, ha akadályokat észlel az ablak útjában, írja az Associated Press. Ez azt jelenti, hogy ha véletlenül ott maradnak az ember ujjai az autó ablaküvege és a karosszéria vagy az ajtókeret közt, az ablakemelő motor nem áll le, a feltartóztathatatlanul mozgó erős üveg akár el is törheti az ujjcsontokat, sőt le is vághat ujjperceket. Gyerekek esetében ennek esélye egészen magas.

A Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal szerint ez a hiba sérti az elektromos ablakokra vonatkozó szövetségi biztonsági szabványokat. A Tesla szerint nincs szükség fizikai visszahívásra, alkatrészcserére, egy online szoftverfrissítéssel javítani lehet a hibát.

A visszahívás bizonyos 2017 és 2022 között gyártott Model 3 szedánokra és egyes 2020 és 2021 között gyártott Model Y SUV-ra vonatkozik. Szintén érintettek egyes Model S szedánok és Model X SUV-k 2021-es és 2022-es évjáratú modelljei.

A Tesla augusztusban fedezte fel a problémát a gyártási tesztek során. A tulajdonosokat november 15-től kezdődően írásban értesítik. A vállalat a dokumentumokban azt írja, hogy a még gyártásban lévő járművek szeptember 13-tól kapták meg a szoftverfrissítést.

Nyitókép: Shen Chunchen/VCG via Getty Images

#Gazdaság#tesla#visszahívás#balesetveszély#egyesült államok

Címlapról ajánljuk