Gazdaság

Ne felejtse befizetni a gépjárműadó második részletét!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 14. 17:42

Az adóhatóság arra figyelmezteti az érintetteket, hogy szeptember 15-én, azaz csütörtökön lejár a befizetési határidő.

Szeptember 15-én jár le a gépjárműadó második részletének befizetési határideje, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. A határidő betartása azok számára fontos, akik nem egy összegben szokták befizetni a gépjárműadót.

Az adót a 10032000-01079160 számú, NAV belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Az adó rendezésére idén már két új lehetőség is van: 

  • befizethető a pénz mobilról, a NAV-Mobil app új fejlesztésű gépjárműadó-menüpontjában, 
  • a  NAV által kiküldött elektronikus levélben van egy közvetlen fizetési link is, ami a netes bankkártyás fizetést teszi lehetővé.

Júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO) is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét.

Ha valakinek például gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan. Ha viszont szeptember 15. előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani szeptember 15. utánra, mert a gépjárműadó második részletének összege csak így lesz látható az adószámla 410-es adónemén, írja az MTI.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#nav#gépjárműadó#fizetés

Címlapról ajánljuk