Gazdaság

Furcsa: már két Velencei tó is van Magyarországon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 10. 18:39

Egész pontosan az egyik Velencei-tó, a másik Velencei tó – ez utóbbi egy Somogy megyei horgásztó, ami nemrég kapta nevét.

Magyarországon jelenleg két olyan tó is van, amelyek neve szinte teljesen megegyezik, derül ki a Pecaverzum cikkéből. Mindkét hazai állóvíz a Velencei névre hallgat, egyetlen eltérés köztük, hogy a tó utótag egyik esetben kötőjellel, a másik esetben anélkül áll a név végén. Velencei-tó és Velencei tó, így.

Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, a Fejér megyei Velencei-tó jól ismert szinte mindenki előtt, az utóbbi napokban, hetekben sokat lehetett hallani arról, hogy nagyon alacsony a vízszintje, kedden pedig arról érkezett hír, hogy fekáliás szennyeződés miatt le kellett zárni a gárdonyi strandot.


A Somogy megyei Gyékényes külterületén található Velencei tóról viszont mostanáig csak nagyon kevesek hallhattak, leginkább azok, akik valami módon részt vettek a 3,7 hektáros horgásztóra vonatkozó halgazdálkodási jog haszonbérbe adási pályázatában. A mostanáig névtelen gyékényesi horgásztó 14-0151-1-4-es víztérkóddal szerepel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Halgazdálkodási Szakrendszerében, a nyilvántartott halgazdálkodási területek között, Velencei tó néven.

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója a Pecaverzumnak azt mondta, hogy a gyékényesi Velencei tó nemrég került nyilvántartásba egy magánszemély kezdeményezésére, eddig nem volt nyilvántartott halgazdálkodási vízterület. Dérer István szerint a gyékényesi Velencei tó nevét meg kell változtatni:

Hivatalból láttuk a bejegyzési kérelmet. Ez az elnevezés viccnek is rossz. A múlt héten ezért írásban kértük a nyilvántartó hatóságot, a Nébihet, hogy változtassa meg, mert sérti a névhasználati jogot.

Az Agrárminisztérium 2026. december 31-ig szeretné a gyékényesi Velencei tóra vonatkozó állami halgazdálkodási jogot átadni, de a július 1-jén kiírt haszonbérleti pályázat eredménytelen lett. Hogy írnak-e ki új pályázatot, és megváltoztatják-e a horvát határ mellett lévő tó nevét, egyelőre nem tudni.

#Gazdaság#velencei tó#velencei-tó#gyékényes#somogy megye#horgásztó

Címlapról ajánljuk