Gazdaság

Hogyan harcolhatunk a magas infláció ellen a bankszámlánkkal?

Gergely PéterGergely Péter

2022. július 11. 11:04

Az elmúlt hónapokban érezhetően megugrottak az élelmiszerárak.  Fogyasztói szinten valószínűleg azok tudnak hatékonyabban reagálni az elszállt árakra, akik több fronton veszik fel a harcot a magas infláció ellen. Adunk néhány tanácsot, amiket betartva visszanyerhetjük az infláció okozta kényszerű többletköltségeink egy részét.

A megtakarítást kezdjük a bankszámlánk karcsúsításánál!

Bár a vásárlásokhoz is kapcsolódnak majd a spórolási tippek, de talán kezdjük a pénzügyi karcsúsítást a bankszámlánkon, hiszen gyakran ott is van mit spórolni.

A magas havi díjú bankszámlát szinte biztos, hogy bankon belül maradva le lehet váltani valami olcsóbbra. Annyit kell csak figyelembe venni, hogy az olcsóbb havi díjú bankszámlához szükséges feltételeket tudjuk-e teljesíteni. A piacon feltétel nélküli ingyenes számlavezetés is elérhető, de ehhez már bankot kell váltani valószínűleg.

A drága éves díjas dombornyomású bankkártya helyett is ugyanúgy megfelel egy nem dombornyomású kártya is, általában töredék éves díjért.

A törvényi ingyenes havi 2 készpénzfelvétellel érdemes élni, de többel nem, mert innentől kezdve megugrik a készpénzfelvételekért számított díj, készpénzfelvételnél ráadásul ehhez magas pénzügyi tranzakciós illeték (0,6 százalék) is társul.

Ma már minden online kassza mellett lehet választani valamilyen elektronikus fizetést idehaza, többnyire bankkártyásat. Érdemes élni vele, mert ez – egy-két ritka kivétellel – teljesen ingyenes.

Azon is lehet spórolni, hogy optimalizáljuk az átutalásokat. Ha drága a csoportos beszedés, érdemes lehet kézbe venni a számlák fizetését átutalással vagy bankkártyás befizetéssel. Hasznos lehet azt is tudni, hogy a 20 ezer forint alatti átutalások teljesen mentesek a tranzakciós illetéktől. Ezt a kedvezményt bár a bank kapja az államtól, de általában továbbadja az ügyfeleknek.

Hogyan tudunk spórolni a bevásárlásaink során?

A bankszámlánk költségeinek leapasztása mellett a konkrét vásárlások során is lehet különféle kedvezményeket realizálni.

Több banknál is elérhető olyan hitelkártya, amelynél a bankkártyás vásárlásokra általában 1 százalék kedvezmény vehető igénybe, bárhol vásárolunk is. Aki ebben még nem talál kellő vonzerőt, az olyan kedvezményekkel is találkozhat az OTP Bank Bonus hitelkártyája vagy az Erste Bank Max hitelkártyája képében, amely ennél több kedvezményt is nyújt, igaz, azt már nem minden egyes vásárlás után, hanem csak bizonyos üzletekben vagy üzletcsoportokban.

A Raiffeisen Bank OneCard hitelkártyájánál kuponokkal, a Magyar Cetelem Bank bármelyik hitelkártyájával pedig a kártya használatával a vásárlás során csökkenthető a végösszeg a megadott kereskedőknél. A Cetelemnél például országszerte közel 500 üzletben 5-10 százalékos kedvezmény érhető el, a Raiffeisen pedig – kuponokkal – 10-40 százalék közötti kedvezményeket biztosít.

A legnagyobb újdonság a vásárlási megtakarítás betéti bankkártyával

Talán többeket is zavarhat, hogy ezekhez a kedvezményekhez hitelkártyára van szükség. Nos, számukra az a jó hír, hogy a vásárlási kedvezmények ma már akár bankszámlához kapcsolt, tehát úgynevezett betéti bankkártyával is elérhetők lehetnek.

Teljesen ingyenes és kötelezettségmentes a magyar nyelvű és itthoni kereskedőkkel kapcsolatban álló Recash mobilalkalmazás, mely kuponos kedvezményekkel kínál pénzvisszatérítést a betéti bankkártyás vásárlások után. A mobilalkalmazásba a Gránit Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank és a Revolut Bank ügyfelei regisztrálhatnak be. A Recash-sel sok ismert hazai kereskedőláncban 2-4 százalék közötti kedvezményeket lehet visszakapni, de kuponokkal akár 20 százalékos kedvezmény is elérhető. Az összegyűjtött megtakarítást a bankszámlánkra lehet kikérni, ha a megtakarított egyenleg elérte a 3 000 forintot.

Az OTP Bank Kedvezményprogramja is kapcsolható az OTP-s betéti kártyákhoz. Mintegy 100 kedvezményt adó partner kedvezményes ajánlatai várják az OTP MobilBank mobilalkalmazás vagy az internetbank felhasználóit bizonyos kereskedők, például a Játékszigetnél, az Istyle-nál, a Líránál, a Starbucksnál, a Praktikernél, vagy a book24.hu-n. A kedvezmények aktiválása után azok lejáratáig általában korlátlan alkalommal élhetünk velük. Az összegyűjtött kedvezményeket a következő hónap elején írja jóvá a bankszámlán az OTP Bank.

A legnagyobb újdonság pedig az Erste Bank Moneyback szolgáltatása, amely nagyon hasonló az OTP Bank Kedvezményprogramjához, azzal a különbséggel, hogy a kedvezményeket a korábbi vásárlásokhoz igazodva, optimalizálva kínálja fel a rendszer a kártyabirtokosoknak. Ezáltal a Moneyback ügyfelei egyre inkább testre szabott kedvezményeket találnak a kuponok között. A rendszerhez induláskor 30 kereskedő csatlakozott, melyek a saját piacukon piacvezetők vagy dobogósak, köztük van például a Spar, a Booking.com, az Aliexpress, a Douglas, a Líra, a Samsung, a Budmil, az About You vagy az Answear. Idén nyáron várhatóan további 15-20 szolgáltató csatlakozik majd ehhez a körhöz, többek közt az üzemanyag, gyógyszertár, kávézólánc, illetve gyorsétteremlánc üzletprofilokban. A kedvezmények akár a 10 százalékos visszatérítést is elérhetik a vásárlás összegéből, melyeket minden hónapban egyszer, egy összegben kap meg a kártyabirtokos.

A szerző a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Faludi Imre

 

#Gazdaság#bankszámla#bank#bankolás#spórolás#infláció#kupon#utalás#pénz

Címlapról ajánljuk