Gazdaság

A világ leggyengébb pénzneme lett a forint, percről percre zuhant az árfolyam

Mohos MátéMohos Máté

2022. július 6. 15:26

Újabb magyar siker, ezúttal a leggyengébb valuta a miénk. A nem túl hosszú cikk megszületése alatt 4 forinttal gyengült az euróhoz képest, a reggeli 407-ből délutánra 416 lett, és még nincs vége a napnak.

Ezen mondat írásának pillanatában épp 412,94 forintba kerül egy euró, de lehet, hogy amikor Ön olvassa, már sokkal rosszabb lesz a helyzet. Szerda délelőtt még 410,68 forint volt – nagyjából ekkor íródott a napi.hu cikke, ami azt a megállapítást tette: jelenleg a magyar forint a világ leggyengébben teljesítő valutája.

A lap a Bloomberg elemzésére hivatkozva írja azt: az elmúlt hat hónapban a feltörekvő piaci devizák dollárral szembeni teljesítménye alapján a forint a világ leggyengébb pénzneme. Ezidő alatt ugyanis a dollárral szembeni érték 19,7 százalékot esett.

A forint után a török líra muzsikált legrosszabbul, aminek 18,5 százalékot esett az értéke a dollárhoz képest. Ezután jön a sorban az argentin peso, amely 18,2 százalékot esett. Még a román lej és a fülöp-szigeteki peso is rosszabbul érzi magát, mint a forint: előbbinek 9,2, utóbbinak 7,9 százalékot esett az értéke.

És egy bónusz: bár a kormány hivatalos álláspontja szerint minden a háború miatt van, a forint a háború kitörése óta az ukrán hrivnyához képest is gyengült – vette észre a 444.  Míg az orosz támadás kezdetekor 11 forint volt a  középárfolyam, most már az MNB hivatalos devizaárfolyama szerint  13,56.

No lám: míg ez a cikk íródott, ismét gyengült a forint. Ezen sor írásakor már 413,20 forint egy euró.

Frissítés: Mire a szerkesztőhöz jutott a cikk, az árfolyam már 416 felett volt. A helyzet azonban percről percre változik, ezután néhány pillanat alatt visszaerősödött 414,52-ig, majd újabb gyengülés következett. A folyamat végét megtippelni sem lehet. Hétfőn, a Reggeliben nyilatkozó szakértő még elképzelhetőnek nevezte, hogy decemberre elérjük a 450 forintos euróárfolyamot, de a jelenlegi zuhanást elnézve bőven lehet, hogy sokkal hamarabb elérjük ezt a határt.


Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#infláció#forint#rekord#peso#gyengülés#euró#dollár#ma

Címlapról ajánljuk