gazdaság

Varga Judit szerint is hidrogénbombával ér fel a gázembargó ötlete

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 16. 21:23

Az igazságügyi miniszter is reagált az orosz gazdaságot sújtó újabb uniós embargós eszköz tervére.

Április vége felé vetődött fel először, hogy az Európai Unió ne csak az orosz olajra és szénre, de a földgázra is vessen ki embargót, ezzel is megfosztva Oroszországot az Ukrajna ellen indított háború egyik fontos finanszírozási forrásától. A május 31-i uniós csúcson már konkrét lehetőségként tárgyaltak az EU tagállamainak vezetői a gázembargó lehetőségéről.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már akkor azt nyilatkozta az Inforádiónak, hogy a gázembargó hidrogénbombát dobna Magyarország gazdaságára. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója két nappal később már úgy fogalmazott, hogy

ha az olajembargó atombomba lett volna a magyar gazdaságra, akkor a gázembargó, az maga az armageddon,

ezért

ahogy az olajembargóra, úgy minden gázembargós javaslatra is határozottan nemmel fogunk válaszolni.

Varga Judit bő két héttel később reagált a gázembargós uniós ötletre. Az igazságügyi miniszter Facebookon közzétett posztjában azt írta:

A brüsszeli buborékban már megjelentek azok a hangok, akik a gázembargó ötletét erőltetnék. Az atombomba után a hidrogénbombát is ledobnák az európai gazdaságra. Mondanunk sem kell: ezt is hatástalanítani fogjuk!


Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján, Brüsszelben, 2022. május 23-án – Fotó: Stephanie Lecocq / EPA / MTI

#gazdaság#gázembargó#orosz-ukrán háború#európai unió#embargó#oroszország#varga judit#földgáz

Címlapról ajánljuk