Gazdaság

„Szakmailag abszurd, hamis állítások” – Matolcsyék ledorongolták Parragh Lászlót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 2. 17:34

Az iparkamara elnöke nemrég azzal támadta a Magyar Nemzeti Bankot, hogy nem ismerte fel kellő időben az infláció veszélyeit. Az MNB erre reagálva szakmailag abszurdnak nevezte a kereskedelmi és iparkamara elnökének állításait, és kérte, hogy tanúsítson nagyobb józanságot, valamint tartózkodjon a hamis, szakmailag megalapozatlan kijelentésektől.

Közleményben reagált csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének „felesleges és hamis nyilatkozataira”. 

Parragh László korábban többször, legutóbb például a Népszavának adott elhíresült interjújában támadta az MNB-t és annak elnökét, Matolcsy Györgyöt. Parragh László szerint a jegybank alulbecsülte az inflációs kockázatot, és az áremelkedés olyan mértékű, hogy a fizetésemelések nem képesek azt kompenzálni.

Az MNB csütörtöki közleménye szerint Parragh alaptalan kritikát fogalmazott meg „a gazdaság és a társadalom megbecsült szereplőivel kapcsolatban”, ezért arra kérik, hogy

szakmailag abszurd állításait a jövőben körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg.

Az MNB szerint nem igaz, hogy a jegybank nem ismerte volna fel kellő időben az infláció veszélyeit. Ahogy azt Matolcsy György is említette az MNB éves beszámolójában, a  világjárvány berobbanását követően a magyar jegybank

Európában az elsők között – már 2021 elején – jelezte az inflációs veszély közeledését

Az MNB szerint

hamis állítás Parragh úr szájából a monetáris és fiskális gazdaságpolitika együttműködésének hiánya

is, „hiszen a Magyar Nemzeti Bank a kormánnyal és a gazdaságpolitika szereplőivel közösen hajtotta végre a sikeres válságkezelést, melynek keretében a jegybank 11 ezer milliárd forintnyi forrást nyújtott a gazdaság szereplőinek”.

A jegybanki közlemény azzal zárul, hogy

szeretnénk felhívni Parragh László figyelmét, hogy a gazdasági témákkal kapcsolatos szakszerűtlen nyilatkozataiban tanúsítson nagyobb józanságot, és a fenti tények ismeretében tartózkodjon a hamis, szakmailag megalapozatlan kijelentésektől.

Nem a mostani az első eset, hogy az MNB összetűzésbe keveredik Parragh Lászlóval. Matolcsy György 2020-ban például álhírgyártónak nevezte az iparkamara elnökét, amikor az azt állította, az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. 

Nyitókép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (balra) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy gazdasági konferencián, 2017. október 13-án – Fotó: Soós Lajos/MTI

#Gazdaság#magyar nemzeti bank#matolcsy györgy#parragh lászló#magyar kereskedelmi és iparkamara#konfliktus

Címlapról ajánljuk