Gazdaság

Bazi nagy tartályokat vittek az éj leple alatt a dunaföldvári biofinomítóba

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 8. 9:56

Kilenc extrém méretű szerelvény haladt lassan, hol menetiránnyal szemben, hol tolatva, autópályán és főúton. Miattuk még egy útdíjfizető kaput is le kellett bontani.

Több hónapnyi tervezés és szervezés után összesen kilenc darab extrém méretű, egyenként 85 tonnás szerelvény vitt hatalmas ipari tartályokat a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári biofinomítójába, közölte pénteken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Facebookon. A különleges művelet három éjszaka alatt zajlott le, hogy minél kevésbé zavarják az M8-as autópálya és a 6-os főút forgalmát a lassan haladó túlméretes járművek.

A tartályok a Dunán, Németországból érkeztek. A szállításukhoz használt speciálisan összeépített szerelvényekkel együtt 32 méter hosszúak, 6,7 méter szélesek és 7,8 méter magasak voltak. Éjszakánkét 3-3 szerelvény indult útnak a célállomásra, a 14 kilométeres utat első este még 4 óra alatt, a következő estéken már rövidebb idő, 2,5 óra alatt tették meg.


A tartályok Magyar Közút szakembereinek közreműködésével jutottak a dunavecsei kikötőből Dunaföldvárra. A szerelvények az M8-as autópályára menetiránynak megfelelően hajtottak fel, majd teljes útzár mellett, haladási iránnyal szemben közlekedve ellentétesen hajtottak le a 6-os főútra. Ehhez betonelemek elmozgatására és 600 méteren tolatásra is szükség volt.

A lehajtás után manőverezés következett, mert a lehajtóban lévő körforgalom ívei és a felette átívelő M8-as híd miatt csak úgy tudtak a 6-os főúton Dunaföldvár irányába haladni, hogy a kisapostagi elágazóig a forgalom kizárása mellett további egy kilométert tolattak. A sikeres célba jutáshoz napközben egy útdíjfizető kaput is teljes egészében le kellett bontani, mert nem fértek volna el alatta a szerelvények. 

Nyitókép: Magyar Közút/YouTube

#Gazdaság#dunaföldvár#pannonia bio zrt#biofinomító#túlméretes szerelvény#magyar közút

Címlapról ajánljuk