Gazdaság

Macron 14 új atomreaktort építtetne 2050-ig

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 10. 19:09

Franciaország hat új, második generációs európai nyomottvizes reaktort épít, és további nyolc kisebb reaktor építésének lehetőségét is vizsgálja.

Széleskörű nukleáris programot jelentett be Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön, írja az MTI külföldi hírügynökségek jelentései alapján. A terv keretében Franciaország 2050-ig hat új, második generációs európai nyomottvizes reaktort (EPR) épít, és további nyolc kisebb reaktor építésének lehetőségét is vizsgálja.

A köztársasági elnök a kelet-franciaországi Belfort-ban tett látogatást, a GE Energy európai központjában, jelentette az Associated Press. Macron beszédében azt közölte, hogy minden olyan reaktor működésének időtartamát meghosszabbítja ötven éven túl, amelynek esetében ez lehetséges, és nem zár be egyet sem. Ez a döntés teljes ellentétben áll az államfő 2018-ban tett bejelentésével, amikor tucatnyi elöregedett reaktor bezárását helyezte kilátásba.

Két fontos döntést hoztam: meghosszabbítjuk azon atomreaktorok élettartamát, amelyeket lehet, anélkül, hogy engednénk a biztonságból, és egyetlen olyan atomreaktort sem zárunk be a jövőben, amely képes a termelésre, kivéve ha azt biztonsági okok indokolják 

– mondta Emmanuel Macron, aki megkérte a francia állami áramszolgáltatót, az EDF-t, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet ötven éven túl meghosszabbítani az atomreaktorok üzemidejét.

A hat új reaktor üzembeállítása lépcsőzetes lesz 2035-től. Az ágazat nyolc kisméretű, innovatív, jobb hulladékfeldolgozással járó atomerőművet, úgynevezett SMR-t (Small Modular Reactor) is fejleszthet, ezek megépítéséről külön megvalósíthatósági tanulmányokat rendelt a francia államfő.

Nagy fordulat 2020-hoz képest

A döntéssel hosszú távon 2050-ig Franciaországnak 25 gigawatt új nukleáris kapacitása lesz a jelenlegi 61 gigawatt mellett. A jelentős növekedést a kormány az újraiparosításra és a dekarbonizációra vonatkozó tervei miatti megnövekedett áramigénnyel indokolja, miközben

a 2020-as többéves energiastratégiában még a 12 legrégebbi reaktor bezárása szerepelt.

Franciaországban mintegy 72 százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban, ami a legmagasabb a világon, és az ország energiafüggetlenségét 18 atomerőműben 56 reaktor biztosítja.

Emmanuel Macron elismerte, hogy az elmúlt évtizedre rányomta a bélyegét a nukleáris energia iránti nemzetközi kétkedés, a fukushimai szörnyű esemény nyomán.

Vannak olyan nemzetek, amely ebben az időszakban radikális döntéssel hátat fordítottak az atomenergiának. Franciaország nem tette meg ezt a lépést, ellenállt, de a kételyek miatt nem ruházott be többet a nukleáris szektorba

– hangsúlyozta az elnök.

A francia elnök jelezte, hogy a hat új európai nyomottvizes reaktort (EPR) – amelyek teljesítménye 1600 megawatt (a paksi atomerőmű teljesítménye 2000 megawatt) – a nemzeti szuverenitás jelképének számító EDF fogja megépíteni és működtetni.

Az EDF „számíthat az állam támogatására ennek a negyven éve példa nélküli méretű projektnek a megvalósításához” – mondta az államfő, több tízmilliárd eurós beruházást ígérve.

A megújuló energiaforrások használatáért kampányoló Association negaWatt csoport elítélően nyilatkozott a Macron által bejelentett tervről, azza vádolva az államfőt, hogy elmélyíti az ország nukleáris függőségét, írja a Reuters.

Nyitókép: Az EDF egyik atomerőműve Normandiában, Penlyben – Fotó: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#franciaország#atomenergia#atomerőmű#atomreaktor#reaktor#emmanuel macron

Címlapról ajánljuk