Gazdaság

Ha ilyen zöldbabot vett az Aldiban, ne egye meg, vigye vissza

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 29. 18:19

Gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbabot hívott vissza az Aldi, mert mérgező gyomnövény keveredhetett egyes gyártási tételekbe.

 

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. visszahívja a Gartengold márkajelzésű, 1000 grammos kiszerelésű, vágott gyorsfagyasztott sárgahüvelyű zöldbab két tételét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján olvasható leírás szerint azért van szükség a visszahívásra, mert a csattanó maszlag nevű gyomnövény mérgező részei keveredhettek a zöldbab közé a betakarítás során.

A Nébih és az Aldi arra kérik a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a fagyasztóban lévő egykilós Gartengold sárgababot: 

ha 2023.09.30., illetve 2023.08.31. lejárati idő valamint L1289S3 M és L1272S1 M tételszám szerepel a zacskón, akkor semmiképp ne egyenek belőle.

A Hungarofreeze s.r.o. által gyártott termék bármelyik Aldi üzletbe visszavihető, árát akkor is visszatérítik, ha már nincs meg a vásárlást igazoló blokk.

A Nébih tájékoztatása szerint a csattanó maszlag úgynevezett tropán alkaloidokat tartalmazó, mérgező gyomnövény:

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Nyitókép: Aldi, Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Gazdaság#aldi#nébih#termékvisszahívás#zöldbab#mirelit#gyorsfagyasztott

Címlapról ajánljuk