Gazdaság

246,4 milliós támogatást kaptak Mészáros Lőrinc vejének és lányának cégei

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2021. december 22. 10:30

Két pályázaton is befutottak. Az egyiken Szijjártó Péter családtagjainak cége is.

Két pályázaton összesen 246,4 millió forintnyi támogatást nyertek el Homlok Zsolt és Homlok-Mészáros Ágnes cégei – tudta meg az rtl.hu. 

A házaspár tulajdondobában lévő Shop-Assistant Kft. azon a Ginop-pályázaton nyert el 208,4 millió forintot, amely komoly malőrrel startolt el idén júliusban. A Telex korábbi cikke szerint a Ginop 1.2.1-21, vagyis Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatát annak megnyitásakor már 3-4 hónapja reklámozták, mégsem sikerült baki nélkül megoldani az indulást. A kis- és középvállalkozások digitális fejlődését segítő pályázat megnyitásakor először a honlap akadozott, majd 14 perccel a felület megnyitása után már el is fogyott a rendelkezésre álló keretösszeg. Sokan be sem tudták adni pályázatukat, mert mire benyújtották volna azt, a rendszer lezárt. 

A sajtóvisszhang után az Innovációs és Technológiai minisztérium államtitkára, György László közölte: minden pályázatot befogadnak, a keretet 100-ról 200 milliárd forintra emelik (később kiderült, hogy inkább a pályázati pénzek átütemezéséről van szó), a pályázatokat pedig pontszám alapján sorba rendezik, hogy a legversenyképesebb fejlesztések valósuljanak meg.

A pályázati eredményeket közlő honlap szerint ezen legversenyképesebb fejlesztések közé került a Shop-Assistant Kft. pályázati anyaga. A Budapestre bejegyzett, de Nyékládházán telephellyel rendelkező építőipari céget 2020 decemberében vette meg a Homlok Építő Zrt., amely a Properitus Vagyonkezelő Kft.-n keresztül Homlok Zsolt és felesége, Homlok-Mészáros Ágnes tulajdona. 

Homlok-Mészáros Ágnes a miniszterelnök barátjaként is ismert felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc lánya, aki 2017-ben házasodott össze Homlok Zsolttal.

Hogy a Shop-Assistant Kft. pontosan mire kapott támogatást és kik bírálták el a cég pályázati anyagát, azt nem tüntették fel a hivatalos oldalon. Kérdéseinket elküldtük a korábban a témában nyilatkozó Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, a pályázatot kezelő Pénzügyminisztériumnak és a Shop-Assistant Kft.-nek is, választ egyelőre nem kaptunk.

A Shop-Assistant Kft. honlapja szerint egyebek mellett új és régi vágányok építésével, régiek bontásával, kitérők javításával foglalkoznak. 2020 óta folyamatosan jelen vannak a kazincbarcikai BorsodChem Zrt. napi karbantartási, felújítási munkálatainál.

Az ötödik körben is befutottak

A Homlok Építő Zrt. az ITM (illetve jogelődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium) „Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló” pályázatának ötödik körében 38 millió forintot kért, és ennyit is kapott. A lebonyolító ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapja szerint a cég „Optimalizált pályaépítési technológia beszerzése a nagyvasúti pályahálózat állomási, városi és elővárosi szakaszainak kivitelezéséhez" tárgyban nyújtott be pályázatot. 

A nyertesek listáján ott van a Szi-Geo Kft. is, amely Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter édesapjának, illetve testvérének közös vállalkozása. A Szi-Geo Kft. 10 millió forintot igényelt, végül 8 millió forintot kapott „Geodéziai tevékenység, mint új szolgáltatás megjelenése a SZI-GEO Kft.-nél” tárgyban. Korábban a 24.hu írt cikket arról, hogy Szijjártóék cégének neve a MÁV Zrt. szerződéslistáján is felbukkant. A lap azt firtató kérdésére, hogy a miniszter családjának cége dolgozik-e állami megrendeléseken, a tárca azt válaszolta: „A külügyminiszter soha nem foglalkozott édesapja üzleti ügyeivel, és ezután sem fog.”

A pályázat első négy körének nyerteseit korábban a 24.hu mutatta be, eszerint a Homlok Építő Zrt., összesen 224,5 millió forintnyi állami segítséget kapott. 

Állami megrendelések a vasútiparban

Homlok Zsolt 2016-ig annak a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-nek volt az ügyvezetője, amely a felcsúti kisvasutat kivitelezte. Menesztése után alapította meg saját vasútépítő cégét, a Homlok Építő Zrt.-t, amely még egy éves sem volt, amikor  konzorciumi tagként elnyert egy 5,5 milliárdos munkát a MÁV Zrt.-től, a kisvárdai vasútállomás és környezete fejlesztésére. A projektbe Mészáros Lőrinc cégét, az R-Kord Kft.-t alvállalkozóként vonták be. 

Egyes hírek szerint a sporttal is kacérkodik. Az Úgytudjuk.hu információi szerint a Haladás Labdarúgó Kft. ügyvezetője, Séllei Árpád a szombathelyi önkormányzat bizottsági meghallgatásán kijelentette: Homlok Zsolt lesz a helyi futballcsapat többségi tulajdonosa, amennyiben a Vasútvillamosító (Vasútvill) Kft. beáll az NB II-es Szombathelyi Haladás mögé. A kijelentés azért érdekes, mert a közpénzes munkákon is dolgozó Vasútvill Kft. végső tulajdonosának kilétét a nyilvános adatbázisokból nem lehet megismerni. A Homlok Zsolttal való kapcsolatra utal, hogy az üzletember 2017 nyarán bevásárolt egy csehországi cégbe, és ezen keresztül többséget szerzett a Vasútvill Kft.-ben. Azóta azonban a cseh cég egy, a kedvező adózásáról ismert Zug kantonba bejegyzett vállalkozás tulajdonába került, elfedve a cégek végső tulajdonosát. 

A kapcsolatot erősíti, hogy a Vasútvillamosító Kft. felügyelőbizottsági tagja Homlok-Mészáros Ágnes, a cseh cég ügyvezetője pedig Homlok Zsolt. 

Nyitókép: Homlok Zsolt, a kivitelező Homlok Építő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújításáról tartott sajtótájékoztatón, a projekt nyitórendezvényén a Kőszeg vasútállomáson 2021. június 1-jén. – Fotó: Varga György / MTI

 

#Gazdaság#homlok zsolt#mészáros lőrinc#ginop#pályázat#közpénz

Címlapról ajánljuk