Fókusz

„Olyan flow-ban van, hogy én bármit el tudok róla képzelni” – a 15 éves Jackl Vivien lehet az új Egerszegi Krisztina?

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. július 27. 19:38

Négyéves kora óta úszik, Eb-sikerek után most a párizsi olimpián méretteti meg magát a 15 éves Jackl Vivien. Edzője bármit el tud képzelni a tornán nyújtott teljesítményéről, de abban biztos, hogy szégyenkezni nem fognak, eredményeit már most kivételesnek tartják. A Fókuszban megmutatjuk, hogyan készül az olimpiára a fiatal tehetség, és betekintést nyújtunk más úszók felkészülésébe is, akik a magyar olimpiai csapat legnagyobb küldöttségeként utaznak ki a párizsi ötkarikás játékokra. 

Jackl Vivien a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagjaként utazik Párizsba. „Szerintem ez mindenkinek a legnagyobb álma, aki komolyan veszi a sportot” – jegyezte meg a fiatal sportoló.

A 15 éves úszó június elején a felnőtt Európa-bajnokságon 1500 m gyorson arany-, fő számában, 400 m vegyesen pedig ezüstérmet szerzett. Egy hónappal később, július elején az ifi Eb-n 2 aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot nyert, a már meglévő tavalyi aranyérme és tavalyelőtti bronzérme mellé. „Egy annyira euforikus érzés, hogy hirtelen azt sem tudom, hol vagyok. És csak kinéztem a lelátóra, az edzőmre, a szüleimre, hogy úristen, ez tényleg sikerült” – emlékezett vissza a győzelmi pillanatokra.

Jackl Vivien 4 éves korában tanult meg úszni Sirkóné Kocsis Mártánál, akivel már több mint egy évtizede megszakítás nélkül dolgoznak együtt. Edzője szerint Vivienen korán látszódott, hogy ügyesebb, mint kortársai, hamar elsajátította mind a négy úszásnemet. 8-10 éves volt, amikor egyértelművé vált: a sport több lehet számára, mint egy hobbi.

„Egyébként nem tudom, hogy így mi tartott ott, mert tényleg, nagyon egy monoton sportág, sokan unalmasnak tartják és nem szeretik. Szerintem azért benne van az, hogy kicsiként én nagyon sok sikert értem el, országos bajnokságokat nyertem, korosztályosokat, meg regionális bajnokságokat és így kicsiként szerintem ez kellett, hogy a sportban tartson” – mondta a sportoló, aki már így is nagy dolgokat vitt véghez.

Azt, hogy készen áll-e az olimpiára, azt mondjuk nem jelentem úgy ki, hogy persze, igen, készen áll az olimpiára

– mondta Sirkóné Kocsis Márta.

„Olyan flowban van, hogy én bármit el tudok róla képzelni, de amióta ő megúszta a 4.34-es szintidőt, én azt gondolom, hogy onnantól kezdve minden csak bónusz. Semmi szégyenkezni valónk nem lesz, bármi is lesz az olimpián” – fogalmazott az edzője. Kitartását nem vitatja. 

Hát noszogatni nem kell. Ő egy nagyon-nagyon céltudatos gyerek, roppantmód meghazudtolja a fiatalkorát

 – tette hozzá Sirkóné Kocsis Márta.

Vivien egy átlagos napján kétszer edz, mellette iskolába is jár, nem lett magántanuló. Néha hiányzik neki, hogy a tizenévesek átlagos életét élje, de azt mondja: ilyenkor eszébe jut, hogy a sport mennyi mindent ad neki. Célok vannak, elvárások azonban nincsenek Vivien felé – így fogalmazott az edzője. Az eredményeit már most is kivételesnek tartják, és nagyon büszkék arra, hogy két számban is kijutott az olimpiára.

A magyar olimpiai csapat legnagyobb küldöttségeként utaznak Párizsba az úszók, összesen 23-an jutottak ki az ötkarikás játékokra. 

A legtöbb versenyzője Virth Balázsnak van: többek között a mesteredzőnél készült Milák Kristóf, Kapás Boglárka, Telegdy Ádám, Zombori Gábor és Márton Richárd is. A Fókusz riportjából kiderül:

  • hogyan éli meg a felkészülést Márton Richárd, aki néhány éve 3 hónapra felhagyott az úszással és ételfutár lett;
  • Zombori Gábor szerint mire van szükség a sikerhez;
  • hogyan készül a tornára Pétervári-Molnár Bendegúz, aki egyetlen magyar evezősként utazhat az olimpiára;
  • és Jackl Vivien is elmondja, milyen teljesítményt szeretne az olimpián. 

 

#Fókusz#Videó#Sport#olimpia#úszás#evezés#jackl vivien#virth balázs#márton richárd#zombori gábor#Pétervári-Molnár Bendegúz#ma

Címlapról ajánljuk