Fókusz

Aligátorhús helyett a lefagyasztott kolbász várja őket otthon – így élnek magyarok a világ másik felén, Thaiföldön

rtl.hurtl.hu

2024. június 26. 20:03

Lenyűgöző tengerpartjai, színes korallzátonyai és éjjel is nyüzsgő városai miatt az elmúlt évtizedekben az egyik legnépszerű úticél Thaiföld a pihenni vágyók körében. Az ázsiai ország egyre népszerűbb a magyaroknál. Az országban időt tölteni akár olcsóbb is lehet, mint egy hazai nyaralás. Ebben persze nincs benne a repülőjegy ára, ami azért elég borsos tud lenni. Tavaly az utasforgalom a két ország között a duplájára nőtt. Hogy miért szeretik az itt élő és ide utazó magyarok ezt az egzotikus országot, azt a Fókusznak mondták el. 

Ha Thaiföld, akkor tenger. Ez az ország egyik legnagyobb vonzereje. Krabi városa a turisták egyik legnépszerűbb célpontja. Itt él Kiss Csaba, aki programszervezőként dolgozik az egzotikus városban. Gyerekkori álma teljesült, amikor 1995-ben Thaiföldre látogatott. Akkor még turistaként fedezte fel az egzotikus országot. Majd annyira visszavágyott, hogy végül ott ragadt. 

Elkezdtem utazni, lettek barátaim, barátnőim. Bejártam Thaiföldet, nem nagyon van olyan tartomány, ahol nem jártam volna, de nem láttam mindent

– meséli Csaba, aki hét éve költözött Krabira. Először csak egy főszezonra jött, aztán itt ragadt, még a szerelem is Thaiföldön talált rá, azóta már a nyelvet is beszéli. Kedvenc hobbija a kert, mangót termeszt és banánt, és vannak az örökbefogadott állatai is.

Állatok nélkül nem élet az élet. Rengeteg a kóbor állat itt Thaiföldön. Lexit a dzsungelben találtam pár hetesen. 


Thai hagyományok szerint a reggeli a legnagyobb étkezés, de gyakran készülnek magyar ételek is a konyhájukban.

Vannak finomságok, piros mogyorós, piros paprika, minden mennyiségben, természetesen a hűtőben van kolbász lefagyasztva


A legtöbben Malajziából, Dél-Koreából, Kínából és Oroszországból látogatnak Thaiföldre. Maya Bay az ország egyik legszebb tengerpartja. A turisták a különleges növények és a lenyűgöző sziklás tengerpart miatt kedvelik, ám mióta a turistahajók kárt tettek a korallzátonyokban, azóta nem lehet fürödni a tengerben. 

Régen hivatalosan a főszezon novembertől február végig tartott. Aztán az utóbbi években eltolódott kicsit karácsony felé. Ott volt a nagy bumm. Az utóbbi hat évben kitolódott a főszezon egészen a Songkranig

–  vagyis a thai újévig, ami áprilisban van. Thaiföldre rengetegen kíváncsiak. Tavaly 28 millió turista érkezett az országba. 

Úszópiac és virág minden mennyiségben

Thaiföldön akármerre járunk, mindenhol piacokba botlunk. Itt például magyar szemmel elképesztő mennyiségű virágot árulnak, minden színben, füzérként, díszekké formázva, hatalmas zacskókban és vödrökben. Jéggel hűtik őket a csaknem 40 fokos hőségben. A piac nem turistalátványosság, helyiek vásárolják a virágokat, hogy ajándékba adják azokat Buddhának vagy más isteneknek. A fővárostól néhány kilométerre van az úszópiac. A vásárlók kis hajókkal közlekednek és egyszerűen kikötnek, ha megtetszik nekik valami a cölöpházakon kialakított kis boltok kínálatából.

Nemcsak nappal, éjszaka sem állnak meg az árusok. A számos húsféle mellett magyar szemmel különlegesnek számít az aligátorhús, amit nyársra tűzve árulnak. Még a lefotózása is pénzbe kerül, 10 bahtba, vagyis körülbelül 100 forintba.

Borka Máté négy éve él Thaiföldön, az a tapasztalata, hogy az aligátorhúst leginkább turistáknak árulják, a helyiek leginkább rizst rizzsel esznek, és azt szinte minden mennyiségben.  

Európaiként a közlekedést sem könnyű megszokni Bangkokban. A városban rengeteg a motor, két keréken egészen meghökkentő mennyiségű és méretű tárgyakat szállítanak.

Itt nem olyan az infrastruktúra, hogy meg lehessen oldani autó nélkül. Kénytelen voltam megtanulni vezetni. Teljesen más a hozzáállás a kreszhez és a jogosítvány megszerzéshez, úgy lehetne a legjobban elmagyarázni, hogy amikor elkezdtem megtanulni vezetni, akkor bedobtak a mély vízbe és oldd meg.  


Egy tál étel egy hangulatos étteremben Bangkok legnyüzsgőbb belvárosi utcájában 2500 forint. Vendéglátóhelyen enni itt drágának számít, az utcai árusoknál az éttermi árak töredékéért vásárolhatunk, például egy tál pad thait 700 forintért vehetünk. Thaiföldön egy színvonalas szállásért sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. Például egy medencés, belvárosi hotelt éjszakánként 11 ezer forintból fejenként meg lehet úszni. Az utazás taxival a legegyszerűbb, egy 15 perces út körülbelül 700 forintba kerül. Az országban időt tölteni akár olcsóbb is lehet, mint egy hazai nyaralás. Ebben persze nincs benne a repülőjegy ára, ami azért elég borsos tud lenni.

#Fókusz#Videó#Életmód#thaiföld#utazás#család#kiss csaba

Címlapról ajánljuk