Fókusz

„A jóistent arra kérem, hogy addig éljek, amíg meg nem halok. De addig éljek” – 90 éves Bodrogi Gyula

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. április 15. 19:53

Legalább hetven mozifilmben játszott, százötvenben szinkronizált ma is három darabban szerepel  színházban és még csak kilencven éves. Bodrogi Gyula matek -fizika szakos tanár is lehetett volna , de a színészet kiválasztotta magának. Sokáig szégyellte magát, nem mert játszani aztán meg mindent megtett azért, hogy felhívja magára a figyelmet. Azt meséli a főiskolán tizenhatszor kapott fegyelmit, vágyott a figyelemre.

Bodrogi azt mondja: 60 éves kora óta már nem tartja számon, hány éves; számára a mennyiségnél fontosabb a minőség, azaz, hogy az egészsége rendben legyen. 

A jóistent arra kérem, hogy addig éljek, amíg meg nem halok

 

A színházi adattár szerint eddig 199 színházi szerepet alakított, közel 70 mozifilmben, valamint 50 tévéjátékban játszott, és több, mint 150 filmben szinkronizált. Kölcsönözte a hangját többek között Jack Nicholsonnak, Gene Hackman-nek, Tony Curtisnek és Jack Lemonnak is.

A színművész márciusban szenvedett kisebb balesetet, amikor leesett a lépcsőn és megrepedt a karjában egy csont. Ám Bodrogi ma is aktív és a munkában kartörése sem akadályozza: új darabokat próbál, három színházban játszik; két évtizede tagja a Nemzeti Színház társulatának, ahol jelenleg is négy szerepe van. Életútja világszinten is egyedülálló, de ő sokkal szerényebben gondol karrierjére.

Mikor az ember beleéli magát abba, hogy ő valaki, meg hogy egyáltalán valamiről szól az ő élete, ezek mind pillanatokig vannak csak az ember fejében. 

Bodrogi eleinte nem is színésznek készült. A családi legenda szerint matematika-fizika szakos tanár szeretett volna lenni, majd néptáncolni kezdett. Aztán mégis a Színművészetin kötött ki.

A karrierje során Básti Lajosnak köszönheti a legtöbbet: a főiskolán tizenhatszor kapott fegyelmit, egyszer ki is rúgták. Básti intézte el, hogy mégse kelljen távoznia.

„Föl akartam hívni magamra a figyelmet. Akkor még azt hittem, hogy az igazság bajnoka vagyok. Belementem olyan helyzetekbe, amit ma is tudnak, szerintem akkor is tudtak, hogy nem lesz jó vége.” – emlékezett vissza ifjú korára a színész legenda. Bodrogi célja most az, hogy teljesen felépüljön a kartöréséből és úgy mozogjon, mint a balesete előtt; azt mondja, ez még legalább egy hónap. A visszavonulásra azonban továbbra sem gondol, sőt új darabokat próbál a következő évadra.

A fenti videóból továbbá kiderül: 

  • mi az a hobbi, aminek még mindig hódol
  • van-e valami, amit életében másképp csinált volna 
#Fókusz#Videó#Bulvár#bodrogi gyula#születésnap#90 éves#színész#pálya

Címlapról ajánljuk