Fókusz

„Hazamegyünk a plázás vásárlásból, és átvesszük a gumicsizmát” – így élnek a magyar pásztornők

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2024. április 1. 19:54

Elhivatottság nélkül nem megy, és bár kemény fizikai munkával jár, és egy buli után is fel kell kelni korán reggel az állatokhoz, azt a szabadságérzetet, amit a gazdaság nyújt, semmi sem pótolja – értettek egyet a Fókusznak nyilatkozó pásztornők. Ők a tanyán találták meg a boldogságot, pedig ott mindig munka van, nem számítanak sem a hétvégék, sem az ünnepnapok. Megmutatjuk, hogyan élnek ma a magyar pásztornők. 

Elsőként Hajdúsámsonban, a Sáfián családnál jártunk. A családfő, László hétgenerációs juhász, de feleségének, Ibolyának is a génjeiben van az állatok szeretete. Mindenkinek megvan a maga feladata: a férj legeltet és földmunkákat végez: szánt, vet. A nők pedig a fias juhokat rendezik, elvégzik a tanyasi munkákat, de a traktorozásban is besegítenek. 

Sáfián Erika és Sáfián Ibolya unokatestvérek. Iskola után ők is egyenesen a tanyára sietnek. A lányok azt mondták, a rohanó világban a tanya jelenti számukra a belső megnyugvást, ezt pedig semmiért sem cserélnék el.

Már kiskorunktól kezdve itt voltunk, segítettünk, amiben tudtunk, vonzottak az állatok. Eleinte csak játszottunk velük, simogattuk őket, és így megszerettük 

– mesélték, hozzátéve: tanulmányaik befejezése után mindenképp tovább szeretnék vinni a gazdaságot. 

Sáfián Lászlóné Ibolya férjéhez hasonlóan szintén pásztorcsaládból származik. Úgy fogalmazott: „Mi ezt szívvel-lélekkel csináljuk, nem kényszer – mert mindig sokan mondják, hogy ki akarnak törni. Nem akarunk kitörni: mi ezt szeretjük, ezt szívesen csináljuk, nekünk ez az életünk.” 

„Mindenhova kellene egy nő”

Hajnald Osvald-Zsófia 12 éve foglalkozik bivalytenyésztéssel. Ő arról mesélt, hogy szerinte vannak dolgok, amiket a nők hamarabb észrevesznek. 

Én azt mondom, hogy mindenhova kellene egy nő, aki kiveszi a részét a terelésből is. Szerintem sokszor jobb szemünk van ahhoz, hogy egy jószág miért marad le vagy mi a baja

– mondta. 

Bár ezt a mesterséget egyre kevesebben űzik, mégis vannak olyan fiatalok, akik továbbviszik a családi hagyományt. Uzonyi Renáta és Uzonyi Szabina testvérek, már szüleik is állat- és növénytermesztéssel foglalkoztak. 

Próbáljuk ugyanúgy a normális fiatalok életét élni, miközben lehet, hogy ha hazamegyünk egy plázás vásárlásból, akkor utána átvesszük a gumicsizmát, és a jószág mellett be kell állni a sorba

– mesélték. Megjegyezték azt is: tudni kell helyén kezelni az állattenyésztést. Az elhullás mindig nehéz, azt meg szokták siratni – említették.

A Fókusz riportjában azt is megmutatjuk:

  • mi a célja a nemrég megalakult első magyar női pásztorközösségnek;
  • a botanikus szerint mihez érthetnek jobban a pásztornők, és hányan lehetnek az országban;
  • hogyan néz ki a gyakorlatban a pásztorcsaládok élete, mennyi idő marad a pihenésre, és milyen szigorú napirendet kell betartaniuk.
#Fókusz#Videó#tanya#nők#állatok#Életmód#Gazdaság#Pásztor#pásztornő#hivatás#fizikai munka#állattenyésztés

Címlapról ajánljuk