Fókusz

„Nem marad egy fillérem sem” – hiába a nyugdíjemelés, sokszor spórolni sem tudnak az idősebbek

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2024. március 20. 19:23

Mekkora lehet az átlagnyugdíj összege Ausztriában vagy épp Németországban? Az unióban a skandináv és a Benelux országokban működik legjobban a nyugdíjrendszer, de hogyan csinálják? A nyugdíjak vásárlóértékét tekintve a legfrissebb statisztikák alapján a 27 uniós tagállam közül a 19-ről a 24. helyre csúsztunk vissza. De mi állhat a háttérben? 

A legfrissebb statisztikák szerint már csak Horvátország, Bulgária és Románia áll Magyarország mögött a nyugdíjak tekintetében.

Mi lehet az oka, hogy a lista végén kullogunk?

A Fókusznak nyilatkozó szakértő szerint fontos megjegyezni, hogy Magyarországon kívül, az unió országaiban a nyugdíjakat egészségbiztosítási járulék és adók is terhelik, míg a magyar nyugdíj nettó összegű. 

A magyar nyugdíjrendszerben a nyugdíjasok helyzete nem lehet jobb, mint általában az ország gazdasági helyzete. Ha mi a GDP szempontjából Magyarország a 27 uniós tagállamból valahol a 21-22. helyen áll, akkor a nyugdíj helyzet sem lehet jobb


– magyarázta Farkas András.

De még ez sem segít abban, hogy jóval előrébb jussunk a listán. A lengyel nyugdíjtól évről évre egyre távolabb kerülünk. A Csehországot pedig sosem közelítettük meg.

„Nem marad egy fillérem sem” – hiába a nyugdíjemelés, sokszor spórolni sem tudnak az idősebbek
A nyugdíjak vásárlóértékét tekintve a legfrissebb statisztikák alapján a 27 uniós tagállam közül a 19-ről a 24. helyre csúsztunk vissza. 

 

Húsz évvel ezelőtt Magyarországon az átlagnyugdíj 61 ezer forint volt, ma ez az összeg kicsivel több mint 230 ezer forint.

Sok nyugdíjas szerint ma már ebből sem lehet rendesen megélni. Figyelniük kell arra, hogy mire költenek, a hónap végén pedig nem tudnak félretenni.

Hiába emelnek, egy évben kétszer is akár, akkor sem olyan sokat adnak. 350 ezer forint nyugodtan lehetne, de annál több is akár


– mondta egy nyugdíjas.

Hiába lett majdnem a négyszerese, a nyugdíjemelés egy részét az infláció miatt sem érzik meg a nyugdíjasok. Pedig aki idén megy nyugdíjba még szerencsésnek is mondhatja magát.

A szomszédos országok közt is van olyan, ahol többszöröse a nyugdíj a magyarnak. Mennyiből él egy átlag nyugdíjas Magyarországon, és hogyan kéne a nyugdíjak emelésének rendszerét átalakítani itthon a szakértő szerint? A válaszok a fenti videóban.

#Fókusz#Videó#Gazdaság#nyugdíj#megélhetés#nyugdíjemelés#Európa#drágulás

Címlapról ajánljuk