Fókusz

„50 év a rockzene és a nemzet szolgálatában” – Az 50 éves Edda visszatért a gyökerekhez

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. március 8. 19:43

Az Edda Művek majdnem három órás élő koncertet adott egy miskolci bárban, ahol 50 éve léptek fel először. A jubileumi eseményre a Fókusz is elkísérte az Eddát. A fenti videóból kiderül, hogy kinek adja át Pataky Attila a mikrofont, ha már nem lesz színpadon, és mi köze van az RTL Híradó főcímdalának Gömöry Zsolthoz, Pataky Attila szerzőtársához.

Már nem Boci bárnak hívják azt a miskolci klubot, ahol először lépett fel az Edda Művek. Az ötven év alatt valami nem változott: az idén 72 éves Pataky Attila, az első és az utolsó dalt is ugyanolyan szenvedéllyel énekelte, mint egykor. Színpadra lépett Ferenczi Zoltán is, az ős- Edda egykori tagja.

50 év a rockzene és a nemzet szolgálatában. Ez egy hatalmas lehetőség volt arra, hogy az ember szinte az összes álmát megvalósítsa. Erre vagyok az egyik legbüszkébb, hogy soha nem adtam fel az álmaimat

– mondta a Fókusznak Pataky Attila, aki azt is elárulta, sokat nem gondolkodott utódjáról: a mikrofon családban marad.

„1976-ban ismertem meg Pataky Attilát, bár akkor még nem tudtam, hogy az Edda zenekar vezetője. Hiszen én akkor születtem, mondhatom, hogy beleszülettem ebbe az eddásságba, Gyerekkoromban a színpad mellett nőttem fel. 15 éve léptem fel ezekre a bizonyos deszkákra, ahol ma is apuval együtt énekelek. Nekem tényleg az egész életemet jelenti.” – vázolta fel édesapjával és az eddássággal való kapcsolatát a frontember fia, Pataky Gergő.

Az Éjjel érkezem az Edda Művek egyik népszerű száma, amit nemrég az X-Faktor egykori mentora, Gáspár Laci is feldolgozott. A dal másik alkotója Gömöry Zsolt, aki már 40 éve szerzőtársa Pataky Attilának. Az ő nevéhez is fűződik például a Mi vagyunk a rock, a Gyere őrült és a Nekem nem kell más című számok is.

A fenti videóból továbbá kiderül, 

  • mire a legbüszkébb Pataky Attila az elmúlt 50 évből,
  • hogyan lett Pataky Attila az Edda énekese, 
  • hogyan néz ki az Edda Művek fél évszázados hivatalos postai bélyege,
  • mi köze van az RTL Híradó főcímdalának Gömöry Zsolthoz, Pataky Attila szerzőtársához,
  • milyen tervei vannak az Eddának 2026-ra.
#Fókusz#Videó#edda művek#Bulvár#család#zene#pataky attila#miskolc#rajongók

Címlapról ajánljuk