Fókusz

„Ez a dal tényleg mindenkihez szól” – mi köze Molnár Ferencnek a Liverpool kultikus focihimnuszához?

Forgó ViktorForgó Viktor

2024. február 28. 18:52

Kétszáz magyar Liverpool-szurkolóval énekeltük együtt a világ legismertebb focihimnuszát. Tudták, hogy a dal története Magyarországra vezet? Kiderül, mi köze van a Pál utcai fiúkat író Molnár Ferencnek a dalhoz. És az is, hogyan lett a Liverpool himnusza, miért énekelhette Elvis és Frank Sinatra is a You'll never walk alone-t? A Fókusz riportjában megszólal a világhírű író dédunokája is.

A You’ll never walk alone mára teljesen összeforrott a Liverpool nevével, minden mérkőzésen 60 ezer szurkoló énekli és az évtizedek alatt a „Vörösök” himnusza és mottója lett. 

A dal a '60-as évek elejétől zúg a liverpooli lelátón. Akkoriban az volt a divat, hogy minden mérkőzés előtt lejátszották a stadionban az éppen aktuális slágerlistát vezető számot és mivel ez a dal hetekig az első helyen állt, a szurkolók is megszerették és énekelték. 

A kultikus indulónak azonban eleinte semmi köze nem volt a focihoz, de még Liverpoolhoz sem. Magyarországhoz viszont annál inkább. 1909-ben volt a premierje Molnár Ferenc Liliom című drámájának a Vígszínházban, ami aztán bejárta a világot és óriási siker lett. Közel 40 évvel később egy musical készült belőle, amiben először csendült fel a You’ll never walk alone.

Hogy innen hogyan folytatódott tovább a történet, és mit mesélt Molnár Ferenc dédunokája, kiderül a videóból.

#Fókusz#Videó#foci#Sport#liverpool#szoboszlai dominik#molnár ferenc#focihimnusz#A pál utcai fiúk#you will never walk alone

Címlapról ajánljuk