Fókusz

Adómentesség, többnejűség és magas fizetések – így élnek a magyarok Ománban

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2024. január 21. 7:07

Délnyugat-Ázsia és Afrika találkozásánál, éppen 6 óra repülőútra Budapesttől fekszik Omán legnépszerűbb üdülővárosa Szalála. Mennyibe kerül ott az élet? Milyen a nők helyzete, és milyen lehetőségeik vannak? Hogy lehet, hogy ingyen van az egészségügy, ha egyszer nincs adózás, és igaz-e, hogy minden férfi földet kap az államtól ajándékba? Bemutatjuk, hogyan élnek magyarok az Arab-félsziget keleti csücskében.

Elsőnek Angelika vezette be a Fókuszt Omán kulisszatitkaiba. Ő egészségügyi okból költözött ide, mert nem bírja a 20 fok alatti hőmérsékletet. Elmondása szerint ez úgy derült ki, hogy egy baráti társasággal az udvaron beszélgettek Németországban 17 fokban, amikor észrevették, hogy Angelika ujjai ellilultak. 

Mivel fia és férje nem költöztek vele, egyedül és néha magányosan él ebben a csodálatos környezetben. Persze családtagjai gyakran látogatják őt. És nem csak szerettei, de párosujjú patások is szívesen betérnek hozzá, Angelika azt meséli, volt, hogy kertjében egyszerre 20 teve legelte a virágait.

Délnyugat-Ázsia Omán Szalála magyarok
Angelika és az ománi álomház

A kétszobás sorházi lakásukat körülbelül 60 ezer riálért, nagyjából 54 millió forintért tudták annak idején megvásárolni. Ez 2019-ben volt, amikor Angelika szerint még egy pálmafa sem volt ezen a területen.

Szaúd-Arábiából és Dubajból is rengetegen keresik fel nyáron e csodálatos tájat. Ha a fehér homokos, karibi színeket idéző tengerpartot elhagyjuk, akkor fél órányi távolságra máris 3000 méter magas, zöldellő hegyek között csodálhatjuk a vízeséseket.

Délnyugat-Ázsia Omán Szalála magyarok
Tengerpart és magas hegyek, mesés ománi tájkép

Ománban jó élni és könnyű megélni, mondják a helyiek. 2000 dollár az átlagfizetés, ami 700 ezer forintnak felel meg, egy tanár ennél többet keres, a gyári dolgozó kicsit kevesebbet. Viszont nem adóznak, és ingyenes az egészségügy, a férfiak pedig 21 éves korukban egy darabka földet kapnak az államtól.

A fenti videóban látható teljes riportból kiderül:

  • milyen élete van egy ománi nőnek – erről a 30 éves Lujiana mesél, akinek édesapja 4 nőt vett feleségül,
  • hogyan néz ki egy dűnerali a világ legnagyobb egybefüggő homoktengerén,
  • mit isznak a beduinok, akik hónapokig képesek elélni alig valamicske étellel,
  • és milyen egészségügyi hatásai vannak a tevetej fogyasztásnak.
#Fókusz#Videó#Külföld#színes#utazás#ázsia#Omán#szalála#arab-tenger#Életmód#közel-kelet#sivatag#többnejűség#iszlám#nők helyzete#ma

Címlapról ajánljuk