Fókusz

A magyar lézergyártó, aki Petőfi-verseket küldött az űrbe, megalkotta a Guitar Hotelt és még Stephen Hawking is felhívta

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2023. december 12. 18:55

Kovács Tamás számára egyáltalán nem közhely, hogy határ a csillagos ég. Lézereivel a Föld számos pontja mellett eljutott a világűrbe is. Neki köszönhetik a floridai Guitar Hotelt és a legnagyobb kosárlabda-bajnokság egyik győzelmi sugarát is ő alkotta. Sőt, a világhírű tudós, Stephen Hawking személyesen hívta fel. 

Kovács Tamás hatodik osztályos korában találkozott először lézerrel, modell nővére kecskeméti divatbemutatóján. Annyira megbabonázta a koncentrált fénysugár csodája, hogy ő is ezzel akart foglalkozni, és mivel még nem volt internet, és nem talált szakirodalmat a könyvtárban, maga kezdett kísérletezni.

Elkezdtük itteni barátokkal begyűjteni Kiskőrös összes diavetítőjét, írásvetítőjét vagy mindenféle olyan eszközét, amiben lencsék vannak, foncsorok vannak, különböző prizmák, hogy hogyan tudnánk egy minimális sima lámpából egy lézerhez hasonlító sugarat elővarázsolni 

– mesélte.

Tomi diszkósként vette meg az első berendezését, hogy elkápráztassa a szórakozni vágyókat. A lézershow-kkal bejárta az országot, és egy idő után kitalálta, hogy lézert fog gyártani, majd megcélozta az amerikai piacot is egy saját készítésű berendezéssel. 

„Feltettünk az eBayre egy terméket és másnap reggel arra ébredtem, hogy ki van fizetve. PayPallal gyorsan ki is fizették, és kérdezte a kaliforniai cég, hogy hány darab van még ebből” – emlékezett vissza.

Szerencséjük is volt, de teljesítmény is kellett hozzá. Tamás azt mondja, a berendezésük az ötszörösét tudta, mint a konkurenseké. Így jutott el tengerentúli fesztiválokra, Coachellára és a Burning Manre és alkotott győzelmi sugarat az NBA-ben. 

Szakmája személyes karrierje csúcsának is a floridai Guitar Hotelt tartja.

A kivitelezők sokáig nem tudták, hogyan valósítsák meg a 135 méter magas gitár húrjait, Tamás cége pedig kifejlesztett egy világon egyedülálló lézerágyút. Felkérték őket, hogy tartsanak egy bemutatót.

Egy hónap alatt összeraktuk a prototípust. Kivittük, bekapcsoltuk. Szerintem nem ment 4 másodpercig, jött a telefon, hogy akkor még ötöt, még hatot rendelnek

 – mondta Tamás, akitől a megrendelők még az árat sem kérdezték meg. Az ismertség pedig újabb munkákat hozott neki.

Felkérték őket egy 911-es emlékmű kiegészítésére és a San Francisco-i Pride látványos fényhídjának megalkotására is. De volt, ahol elsőre megoldhatatlan feladat elé állították őket. 

A megrendelők egy 10 km-es párhuzamos sugárral akarták érzékeltetni, hogy a Föld gömbölyű. Tamás kétszer is nemet mondott a felkérésre, aztán kiderült, hogy a projekt mögött Stephen Hawking állt. 

Harmadszorra Steven Hawking hívott fel engem, hogy neki van egy elképzelése, de ő egy elméleti fizikus. Mi gyakorlatban vagyunk ott, hogy ezt hogy tudnánk összehozni 

– mondta.

A legújabb fejlesztéseket Magyarországon is bemutatták. Idén áprilisban a Petőfi Emlékév alkalmából a világon elsőként fény formájában küldtek emberi hangot a világűrbe. Kiskőrösi diákok mondták el a költő verseit. Ezt alakították fénnyé a világ legnagyobb teljesítményű lézereivel. A versek végtelen ideig utaznak majd a világűrben.

  • Hogy Tamás mivel kísérletezett gyerekkorában,
  • mi lett a Hawking-projekt eredménye
  • és hogyan küldtek Petőfi verseket a világűrbe,

kiderül a videóból!

 

#Fókusz#Videó#Tudomány-Tech#lézer#kovács tamás#rtl#stephen hawking

Címlapról ajánljuk