Fókusz

„Akinek van Biblia, azt munkatáborba viszik” – így gondol Észak-Koreára Kim Pál, akinek a szülei Magyarországra menekültek

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. szeptember 9. 20:25

75 év, úgy tűnik, elég idő arra, hogy egy ország nagy többsége elveszítse a józan gondolkodás képességét, és igazodjon a rendhez, amit egy családi dinasztia diktál. Vajon az észak-koreai rezsimet tényleg csak egy természeti katasztrófa tudná megbuktatni? Hogyan bántak odakint az észak-koreai futballválogatott magyar edzőjével, és milyen különleges szolgáltatást nyújtott egy magyar szakember Kim Ir Szennek?

Napra pontosan 75 évvel ezelőtt kiáltották ki hivatalosan Észak-Koreában a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, amivel csak annyi a probléma, hogy nem népi, nem demokratikus, és nem is köztársaság. Bár koreainak legalább tényleg koreai. 

Kim Pál, aki már több mint 30 éve él Magyarországon, 2021-ben a Fókusznak így fogalmazott:

Észak-Koreában államfő olyan, mint isten. Bálvány.

A férfi nyelviskolát üzemeltet Magyarországon. Kim Pál szülei Észak- és Dél-Korea kettészakadása után menekültek délre. Azokkal a rokonaikkal, akik északon maradtak, soha többé nem beszéltek. Észak-Koreáról azt mondta: a hétköznapi embereknek szánt technológia elavult, a diktatúra minden erőforrását arra használja, hogy megőrizze a hatalmát. A keresztényeket üldözik:

Akinek van Biblia, azt munkatáborba viszik.

– mondta Kim. Szülőt, gyereket, az egész családot válogatás nélkül büntetik, életük hátralévő részében kemény munkát kell végezniük.

A Koreai-félszigeten már korábban is léteztek egymással rivalizáló államok, a II. világháború végéig az ország japán gyarmat volt. A szövetségesek 1945-ben döntöttek úgy, hogy két megszállási övezetre osztják az államot: délen amerikai ellenőrzés mellett Szöul központtal, északon pedig szovjet ellenőrzés mellett Phenjan központtal. A szovjetek által megszállt, északi területek élére Kim Ir Szen állt, aki partizánként harcolt a japánok ellen, később pedig a Szovjetunióba menekült, ahol a Vörös Hadseregben is szolgált. Miután a szovjetek bevonultak Korea északi területeire, Kim Ir Szen a politikai viszonyok egyik kulcsembere lett.

A foci Észak-Koreában is csak foci

Észak-Korea eddig mindössze kétszer választott nem hazai edzőt labdarúgó- válogatottjának kispadjára. A kilencvenes évek elején 20 hónapig egy magyar irányította a nemzeti tizenegyüket. A 2013-ban elhunyt Csernai Pál 2012-ben adott interjút a Fókusznak. Csernai akkor egy olyan 30 emeletes hotelben lakott, ahol csak a 15. emeletig volt víz, és – ahogy ő is megtapasztalta – hetente csak egyszer volt meleg víz.

Az első 2 hétben nem is kaptam semmi feladatot. Ott voltam a hotelban. Mindig 3 személy volt körülöttem. Volt egy sofőröm, kaptam egy kocsit, egy ilyen öreg Volvót. Volt a tolmács, és volt egy személy, egy ilyen menedzserszerű feladata volt, gondolom. Ez a személy állandóan ott volt körülöttem

– mondta Csernai Pál 2012-ben, akinek 3 hete volt felkészíteni az észak-koreai válogatottat egy papíron barátságos mérkőzésre az ősellenség Egyesült Államok ellen. Sikerült, mert a meccset 2-1-re Észak-Korea nyerte. A diadalmas hazaérkezésre jól emlékezett:

Úgy éjfél felé érkeztünk meg Phenjanba, a repülőtér úgy ki volt világítva, mintha nappal lett volna. Gyerekek virággal álltak sorban, és a sor végén aztán a politikusok, akik fogadták a játékosokat. Hősök voltak, a szó szoros értelmében hősök

– mondta Csernai Pál.

A Fókusz Plusz riportjából a fenti videóra kattintva kiderül még, hogy:

– hogy ki az a Szilágyi Erzsébet, aki elmondhatja magáról, hogy Kim Ir Szen a barátságába fogadta;
– mit kezdett az észak-koreai diktátor az ajándékba kapott kutyával;
– milyen dezinformációk élnek az országban saját vezetőik vélt képességeiről;
– és mennyi esélye van annak, hogy ez az elszigetelt atomhatalom a közeljövőben megtámadja Dél-Koreát vagy Japánt.

#Fókusz#Videó#Külföld#észak-korea#rezsim#diktatúra#kim ir szen#Kim Dzsongil#kim dzsongun#ma

Címlapról ajánljuk