Fókusz

Amerika után szabadon: magyar kabalafigurák a borzalmas Bol-Dogtól és a lila tangás vízipóktól a kissé tapló Youhuuig

Süle LászlóSüle László

2023. augusztus 9. 20:55

Youhuu, a budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája az elmúlt napokban letarolt mindent, ami szembejött vele, és fogalmazzunk úgy, nem mindig viselkedett szalonképesen. Többek között rápaskolt Rubint Réka hátsójára, és fenékbe billentette az ATV egyik műsorvezetőjét is, de egyébként is alapállapot nála, hogy úgy közlekedik, mint egy kerge birka.

A kabalafigurák őshazája Amerika, szinte nem is létezik olyan profi sportcsapat, amelynek ne lenne saját jelmezes mókamestere. A legtöbb ilyen maskara esetében eleve az a cél, hogy vicces, provokatív legyen a csapat vezérszurkolója. Az amerikai egyetemeken különösen népszerűek a formabontó megoldások, néhány kabalafigura egészen abszurd vagy pajzán, és további magyarázatra szorul, mit is akartak ezzel kifejezni a megalkotói.

A nagy amerikai sporteseményeken kötelező elem a pajkosan viselkedő kabalaállat – a legvadabb jenki figurákhoz képest pedig a magyar rackajuh ma született bárány. Amerikában természetesen a viccelődést is halálosan komolyan veszik, és szinte sosem tudni, hogy amit látunk, az igazi vagy műbalhé. A profi szórakoztatásért pedig profi fizetség is jár.

Nemrég volt egy cikk a denveri kabalaállatról, hogy több mint 600 ezer dollárt keres évente, ami 200 millió forint körül van. Nem ez az átlag persze, van ennél jóval alacsonyabb, de azért ebből meg lehet élni

– mondja Szaniszló Csaba, a Sport TV Alley-Oop című magazinjának műsorvezetője.

Az amerikai szintű szórakoztatás volt az elképzelés a rendszerváltás utáni magyar sportéletben is, több népszerű klub is próbálkozott mindenféle kabalafigurákkal. Mind közül a legismertebb a Fradi Sas, amelyet többször lecseréltek az évek alatt. Nem mindegyik verzió aratott osztatlan sikert a szurkolók körében. A nyugdíjba küldött Fradi Sassal mi is forgathattunk, sőt Imre azt is megengedte nekünk, hogy belebújjunk a legendás jelmezbe még 2015-ben.


Még a Fradi Sasnál is nyomasztóbb volt a nagy magyarországi sportesemények kabalafiguráinak sorsa. Külön kiemelnénk a már nevében is borzalmas Bol-Dogot, a kifejezéstelen tekintetű albínó pulit, a lila tangás vízipókot, de nagyot ment a vizes vb-hez gyártott Water Willy baba is. Ott a névvel volt baj, a water willy ugyanis egy szexuális segédeszköz neve is.

Gedeon, a vidám liba az MTK csapatának kabalafigurája. Már 12 éve szurkol a Hungária körúton, és ezen a nyáron egy kisebb ráncfelvarráson is átesett, hogy még szórakoztatóbb lehessen.

Amerikában teljesen megszokott, ha a kabalafigurák nem bírnak magukkal, de mit szólnak a magyarok Youhuu-hoz?
Gedeon, az MTK csapatának kabalafigurája


Meccseken szoktam ott lenni csak. Szórakoztatom a gyerekeket, a közönséget. Focistákkal szoktam lent lenni, felmegyek a nézőkhöz, utána pedig táncolok a pálya közepén

– mondja a Gedeont megszemélyesítő Tóth Norbert. A szárnyas kifejezetten barátságos fajta, nem csintalankodik a nézőkkel sem. Az egyébként magyar gyártmányú jelmezben nagy mozdulatokat nem igazán lehet végrehajtani, de például passzolgatásra ez is megfelelő. Gedeon azonban sosem lesz olyan agilis és pimasz, mint Youhuu, számára még a levegővétel sem egyszerű a hatalmas libafejben.

Sokan azért idegenkednek a kabalaállattól, mert Amerika-majmolásnak tartják, de a figyelmesebbeknek a rackajuh figurája láttán egy ősi magyar szokás is beugorhat. Ez a busójárás, ahol a szőr és az álarc mögött Youhuu-hoz hasonlóan pajkos férfiak bújnak meg. Egy-egy kabalaállat viselkedése pedig előre eltervezett, gondosan kitalált, az esetek többségében ráadásul minden huncutságot előre megbeszélnek. Optimális esetben pedig nemcsak egy jelmez kialakítása profi, hanem minden más is a megálmodott kabalával kapcsolatban.

#Fókusz#Videó#színes#youhuu#rackajuh#kabalafigura#atlétikai vb

Címlapról ajánljuk