Fókusz

„A pánikoló ember jóval erősebb lesz, mint mi, mert ösztönből cselekszik” – néhány fontos tanács a vízi balesetek elkerüléséhez

Karagics IldikóKaragics Ildikó

2023. július 6. 19:44

Búvárok keresték a vízben eltűnt fiatal fiút a tiszaszigeti strandnál néhány nappal ezelőtt. A tó közepére fújta be a gumimatracot a szél, azt akarta kihozni, ám úszás közben valószínűleg elfáradt és elmerült. Viszont kis odafigyeléssel, tudatosabb fürdőzéssel, néhány alapvető szabály betartásával sokszor megelőzhetőek lehetnének a balesetek. 

A néhány napja a tóban elmerült fiú segítségére barátja sietett, azonban őt is magával húzta a víz alá a fuldokoló. Szerencséje volt, végül ki tudott úszni a partra, de egyedül. A bajba jutott emberek ösztönösen menteni próbálják magukat, így bármibe, ami eléjük kerül belekapaszkodott, legyen szó mentőövről vagy valakiről, aki ki akarja húzni a vízből.

Nyáron is fontos az elővigyázatosság

Kis odafigyeléssel, tudatosabb fürdőzéssel, néhány alapvető szabály betartásával sokszor megelőzhetőek lehetnének a balesetek.

Az első számú dolog, hogy ismerjük a saját úszástudásunkat. A saját határainkat, mi az a mélység, amibe még be merünk menni

– mondta a Fókusznak Szíjártó Laura, vízimentő.

A felfújható úszógumik vagy karúszók, habár fenntartják a gyerekeket a vízen, de bármikor leereszthetnek, az úszás segítő mellények pedig a fejet nem tudják a vízen tartani. Így a lehető legbiztonságosabb egy mentőmellény, amit több strandon is lehet már ingyen kölcsönözni.

A mentőmellény azért mentőmellény, mert van egy ilyen gallérja, ami az eszméletlen embert, gyereket is fenn tudja tartani a víz tetején


– magyarázta a vízimentő.

Szerinte nagyon fontos, hogy mindig húzzuk fel a cipzárt, kössük be, csatoljuk össze, valamint a lábhevedert is érdemes becsatolni, így ugyanis nem csúszhat ki a gyerek a mentőmellényből. A mellényeken van jelző, ami éjszaka is segítheti a mentésben résztvevők munkáját, valamint egy síp, amivel a gyermek is tudja jelezni, hogy hol van és hova kell menni segíteni.

Persze vannak más alapszabályok is: a strandra érkezve érdemes gyors terepszemlét tartani, hol vannak vízi mentők, hol jelzi a tábla a 120-as, felnőttek számára még biztonságos vízmélységet. Alapszabály, hogy felhevült testtel ne ugorjunk vízbe, és lehetőleg soha ne egyedül menjünk fürdeni. 

A vízimentők szerint nagyon fontos az is, hogy ha fuldoklót látunk, mindig először segítséget hívjunk. Viszont ha nincs senki, aki segítséget nyújthatna nekünk, akkor semmiképpen ne menjünk oda közvetlenül és próbáljuk meg kiszedni a fuldoklót a vízből, mert a megfelelő szaktudás hiányában ez szintén tragédiához vezethet. 

Semmiképp ne menjünk oda közvetlenül a bajba jutotthoz, ne próbáljuk meg mi magunk őt kézzel vagy akármivel kiszedni a vízből, hanem ha nincs segítség, akkor lökjünk oda neki oda bármilyen tárgyat, ami az ő segítségére lehet

– magyarázta Czene-Polgár Donát, strand vízimentő.

Ha mi magunk kerülnénk bajba, fontos tudni, hogy pihenni fáradtság vagy görcs esetén is úgy lehet, ha felfekszünk a vízre, elernyesztjük a tagjainkat, és várunk egy kicsit, amíg el nem tudunk indulni kifelé a part felé.

Ha elfáradunk és nem tudunk tovább úszni, az első teendő mindig az, hogy álljunk meg. Ezt követően vegyünk egy nagy levegőt, nyugtassuk meg magunkat, és próbáljuk meg elkerülni a pánikot, mert ez az, ami a balesetekhez vezethet

– magyarázta a strand vízimentő.

Figyelembe kell venni a viharjelzéseket is, másodfokú viharjelzésnél például már nem szabad vízbe menni. A strandszezon kellős közepén érdemes tehát egy kicsit jobban odafigyelve lubickolni, hogy idén kevesebb tragédia történjen.

#Fókusz#Videó#balesetveszély#fulladás#vízbe fulladt#nyaralás#nyár#Belföld

Címlapról ajánljuk