Fókusz

Varga Csaba hegymászó arra készül, ami eddig a magyarok közül csak Erőss Zsoltnak sikerült

Czakó JózsefCzakó József

2023. június 21. 20:11

Már öt nyolcezres csúcsot is meghódított oxigénpalack nélkül, most úgy néz ki, a hatodikat is nyélbe üti. Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára tart. A mászó több napig nem adott magáról életjelet, majd néhány órával ezelőtt közösségi oldalán üzent az aggódóknak. A magyarok közül eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült feljutni a Nanga Parbatra.

Varga Csaba hegymászó már öt nyolcezer méter feletti csúcson állt. Minden alkalommal oxigénpalack nélkül jutott fel a csúcsra. A 8051 méteres Broad Peaket Suhajda Szilárddal közösen mászták meg 2014-ben.

A Nanga Parbat, a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa 8125 méterrel a Himalájában, Pakisztán és Kasmír határán fekszik, ami nem a legnyugodtabb környék. Ráadásul a csúcsot nem is olyan egyszerű megtalálni, mondja Csaba. Ezt a csúcsot először 1953-ban mászta meg egy német hegymászó. Technikailag rendkívül nehéz hegynek számít, bár több mint 700 méterrel alacsonyabb, mint az Everest.

A hegymászó 2016-ban már próbálkozott a csúcs megmászásával, akkor ez nem sikerült. Most néhány nap múlva újra megpróbálja, amennyiben az időjárás megengedi. Ez lehet Varga Csaba hatodik nyolcezres csúcsa, a 8125 méter magas, fenséges Nanga Parbat.

#Fókusz#Videó#hegymászó#színes#varga csaba#Nanga Parbat

Címlapról ajánljuk