Fókusz

Különleges ajándékkal készül az RTL Ferenc pápának

Barva ÁdámBarva ÁdámHubai AntalHubai Antal

2023. április 27. 19:33

Négy évvel ezelőtt a Fókusz volt az első magyar tévéstáb, amelyik elkísérhette Ferenc pápát, riporterünk, Hubai Antal most is a vatikáni delegáció tagja, együtt érkezik az egyházfővel pénteken Budapestre a pápai repülőgéppel.

Első magyar tévéstábként az RTL kísérhette el Ferenc pápát romániai és erdélyi útjára 2019-ben. Ferenc pápa magyarul – Isten hozta! – üdvözléssel köszöntötte kollégánkat és hatalmas mosollyal fogadta az RTL ajándékát. Ez egy magyar válogatott futballmez volt, Papa Francesco felirattal és egy rajz, amit roma gyerekek készítettek neki.

Az idei látogatás apropóján az RTL Kolodko Mihály szobrászművészt kérte fel, hogy készítse el Ferenc pápa ajándékát. Azt mondta, óriási megtiszteltetés számára, hogy a katolikus egyházfőnek faraghat egy alkotást. 

Egyszer hallottam egy művészről, aki annyira híres, hogy a pápának is van tőle egy festménye vagy egy szobra. Mindig nagyon csodálkoztam ezen, hogy élhet itt a közelben egy olyan ember, aki a pápának ajándékozott vagy készített szobrot? Soha nem gondoltam magamról, hogy ez történik velem 

– mondta Kolodko Mihály a Fókusznak.

Felnyitható tetejű Trabant a Keleti pályaudvarnál, Rubik kocka a Bem rakparton és függőágyban ülő Ferenc József a Szabadság híd korlátján. Kolodko Mihály az elmúlt években számos miniszobrot helyezett ki Budapesten, de akadnak művei Tihanyban, Veszprémben és Vácon is. Sokáig nem fedte fel kilétét: titokban, éjszaka állította ki őket. A szobrász célja, hogy az emberek ne csak a galériákban és múzeumokban találkozzanak művészi alkotásokkal, hanem az utcán is. 

Pápa ajándék

Kolodko nem számolja, hány szobra van Magyarországon, de ha úgy érzi, hogy valamire igény van, akkor azt megalkotja. A koronáról, amit hamarosan Ferenc pápa fog megkapni, az volt az első elképzelése, hogy a szülővárosába kerüljön, de sokkal jobban örül neki, hogy végül a Vatikánban fog kikötni. 

A Fókusz riportere, Hubai Antal most is a vatikáni delegáció tagja, péntek reggel az egyházfővel együtt, a pápai repülővel érkezik Budapestre. Ferenc pápa a gépen személyesen is üdvözli a sajtó képviselőit, a tervek szerint ekkor adjuk át neki az ajándékot. 

#Fókusz#Videó#pápa#ferenc pápa#ajándék#pápalátogatás

Címlapról ajánljuk