Fókusz

Az osztrák fizetéshez igazítja alkalmazottai bérét a TikTokon is taroló magyar milliárdos, Felföldi József

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. április 16. 10:48

Egy hógolyó örökre megváltoztatta Felföldi József életét. Miután elvesztette egyik szemét és műtétek sorozata várt rá, a kórházban a zene adott neki megnyugvást. A baleset után egy évvel belevetette magát az üzleti életbe, egyik találmánya pedig annyira sikeres lett, hogy Angliában, Izraelben, Japánban és az Egyesült Államokban is van rá kereslet a mai napig. Felföldi József zenészként, influenszerként és cégvezetőként is termékeny, és bár úgy érzi, minden gyerekkori álmát sikerült megvalósítania, még mindig van 600 évre való terve.

Állandóan résen kell lenni, legkorábban felkelni és legkésőbb elmenni lefeküdni. Figyelni a piacot és a konkurenciát, keresni a lukakat, ahová be lehet férkőzni. Az üzletben a gyors és a halott létezik, nincs más. Ez a 68 éves üzletember, Felföldi József véleménye arról, mi kell ahhoz, hogy meggazdagodjunk. 

A vállalkozó minden megnyilvánulása figyelmet kelt, de első ránézésre a legfeltűnőbb, hogy a bal szeme le van takarva. Ez egy súlyos kamaszkori sérülés eredménye, amikor hógolyóval találták el. A baleset után élete egyik legnehezebb éve következett, majd miután talpra állt, üzletelni kezdett: többek között farmerekkel kereskedett, gofrit árult, és majdnem 20 éven keresztül gyerekekről készített fotósorozatokat.

Azt se tudtam, hogy Kodakra, Fortéra, vagy Akvára dolgozok. Elkezdtem az akváriumról beszélni. Fogalmam nem volt, hogy mi ez, de eladtam

– idézte fel az első sikereit Felföldi, aki mellé 4-5 fotóriporter is csatlakozott, hogy elkészülhessenek a képek 163 ezer kismamával, akik megrendelték a mosolyalbumot.

Felföldi József, a milliárdos nagyvállalkozó

József szenvedélye a vezetés, ez az egyetlen dolog, amire nem sajnálja a pénzt, 150 ezer kilométer után azonnal eladja autóit. A vállalkozó garázsa előtt egy Bentley parkol, 150 millió forintot fizetett érte.József azt mondja, erről a luxusról nem tudna lemondani, de nem tartja hivalkodásnak, hogy drága autókkal jár. Inkább a minőséghez ragaszkodik, nem pedig az értelmetlen rongyrázáshoz.

Az osztrák fizetéshez igazítja alkalmazottainak bérét a magyar milliárdos, Felföldi József


A saját maga által kitalált, majd felépített cége a Felföldi nevet viseli, és a kezdetektől ő irányítja. Az üzemben körülbelül harmincan dolgoznak, az egész épületben pedig 220-an. Az irodák mellett elhaladva lehet eljutni a vállalat szívébe, a gyártósorra. Többek között itt készül József különleges találmánya is, ami gazdaggá tette őt: egy olyan szívószál, ami feloldódik a tejben, megszínezve és megízesítve azt.  

Az ötlet valamikor a ’80-as évek végén pattant ki a fejéből, de ehhez egy szerencsétlen véletlen és egy rézüst is kellett. Amikor egy balesetben elveszítette egy barátját, a férfi családjától megvette a rézüstöket, de nem tudta, mihez kezdjen velük és tíz évig csak álltak. Aztán egy szerencsi szakember segített neki.

Az osztrák fizetéshez igazítja alkalmazottainak bérét a magyar milliárdos, Felföldi József


Ma már megállás nélkül érkeznek a termékek a szalagon és indulnak tovább a világ számos pontjára. Angliába öt-hat kamionnyit visznek havonta, de szállítanak Izraelbe, az Egyesült Államokba és Japánba is.

Nekem öt gyerekem van, ez a hatodik. Azt is szoktam mondani, hogy a gyerekeim az életem, ez a munkahely pedig az élettársam. Tehát gyakorlatilag úgy nézek rá, mint egy asszonyra

– mondta a vállalkozó.

József nem csupán felülről irányítja a vállalatot, az alkalmazottaival is tartja a kapcsolatot. Nagyon szigorú vezetőnek tartják, aki kérlelhetetlen és megköveteli a precizitást, de emellett emberséges is.

Felföldi úr tipikusan az a tulajdonos, aki mindennap itt van a cégnél, és a cég vérkeringésében részt vesz. Folyamatosan az innováció viszi előre. Nagyon komoly elvárásai vannak, ami teljesen jogos

– mondta el róla cége üzemeltetési igazgatója, Nagy Lajos.

Az üzletember elhatározta, hogy a vállalatot svájci és osztrák mintára fogja működtetni, ami nem könnyű feladat Magyarországon. Ígéretet tett arra, hogy jövő januártól a béreket a nyugati fizetésekhez igazítja, azaz egy szakmunkás megkeresi majd nála az osztrák minimálbért.

Ha idejön egy 20-22 éves szakmunkás hozzám, akkor mire családot alapít legyen neki lakása, autója, amivel el tudja vinni kirándulni a családját. Ne máról holnapra tengődjön. Letörlöm a nevem, ha nem így lesz

– állítja Felföldi.

Zenei producer, énekes és influenszer

József a zenére „lelki öblítésként” tekint, a munka mellett erre azért megpróbál időt szakítani. Olyannyira, hogy szerzett már szimfonikus költeményt, rockoperát és több tucatnyi dalt. Mindezt úgy, hogy sohasem tanult énekelni, vagy hangszeren játszani. Mai napig nem tudja, ha gitár van a kezében, milyen akkordot fog, de kidolgozta magának a szép hangzást. Az első gitárját nővére vitte be neki a kórházba, amikor még tizenéves korában ötször műtötték a szemét. A zenében talált megnyugvást, ebből merített erőt a gyógyuláshoz.

Az osztrák fizetéshez igazítja alkalmazottainak bérét a magyar milliárdos, Felföldi József


Előszeretettel oszt meg tartalmakat közösségi felületein, és közönsége is van: a TikTok-csatornáját több mint 100 ezren követik, lájkjainak száma majdnem eléri a 2 milliót.

Nem akarok megmondóember lenni, hanem egyszerűen csak motiválni szeretném az olvasóimat. Ameddig érzem, hogy érdekesnek tartanak, addig ott leszek

– mondta Felföldi.


Délután azért jut idő baráti találkozóra is, bár ez a mostani, amire a Fókusz stábja elkísérte, félig-meddig munkamegbeszélés Weisz Györggyel. Már az édesapáik is barátok voltak. József apja a II. világháború idején sok embert megmentett a holokauszttól, köztük György rokonait is. György újságíró, nyugdíjba vonulása után József felvette a céghez sajtóügyeletesnek. Három hónapot ígért neki, ez tizenegy éve volt.

Naponta olyan 45- 50 alkalommal tolja le az embert. Olyankor ez elgondolkodtat engem, hogy most akkor van nekem sikerélményem? Na de este felhív, és azt mondja, hogy jól van már… Tehát ő tud ember lenni. Ez tetszik benne

– árulta el Weisz György Felföldiről.

Az osztrák fizetéshez igazítja alkalmazottainak bérét a magyar milliárdos, Felföldi József


Józsefnek kevés igazán jó barátja van, azt mondja, a két keze elég lenne, hogy össze tudja számolni őket. A barátnak jelentkezők felsorolása azonban már nem menne fejből.

Nagyon sok jelentkező van, dézsmálnának, de arra ügyelek, hogy abban is életet tartsak, akit nem tudok segíteni

– tette hozzá a vállalkozó.

Az üzletember nem kényeztette el a gyerekeit, bár azt elismeri, hogy többet adott nekik, mint egy átlagember. Ha viszont valamelyikőjük a cégnél szeretne dolgozni, a létra legalsó lépcsőfokán kellene kezdeni a karrierjét. 

A földbirtokos

Az igazi biztonságot a vállalkozása nyújtja számára, és a célokért akár a magánéleti sikereket is hajlandó feláldozni. A feltöltődést a zenén kívül egy 15 hektáros fenyveserdő adja neki 45 éves fáival. A Bentley ide már nehezen jönne fel, ezért harmadik autójával, a terepjáróval érkezik. Az üzleti ügyeket itt teljesen maga mögött hagyja, már amennyire ez sikerül. Nagyjából 250 hektárnyi egybefüggő területe van, amit édesapja biztatására vásárolt. Nem bánta meg, sok fontos döntés született itt.

Az osztrák fizetéshez igazítja alkalmazottainak bérét a magyar milliárdos, Felföldi József

 

Én úgy gondolom, mindent elértem, amit gyermekkoromban megálmodtam. Kísértetiesen késznek látom az egészet, itt a szemem előtt a gyerekkori képzeleteim megvalósulnak

– árulta el Felföldi József.

Felföldi József úgy fogalmazná meg életfilozófiáját, hogy mindig felemel egy lécet, átugorja, majd még feljebb emeli, hogy újra átugorhassa. Azt mondja, 600 évre előre vannak álmai, és azért dolgozik, hogy az unokáinak is lehessenek, legalább 400 évig.

#Fókusz#Videó#felföldi józsef#milliárdos#ma#szívószál

Címlapról ajánljuk