Fókusz

„Anya, te nem tudod, nem te vagy kerekesszékben” – Drávucz Rita kislánya bátran küzd a gyógyulásáért, most műtétre gyűjt a család

Karagics IldikóKaragics Ildikó

2023. április 1. 19:22

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó 9 éves kislányának egy speciális beavatkozásra van szüksége, hogy önállóan járhasson. Most már nem elég a kitartás, a küzdelem és a kemény akarás, a kezelés nagyon drága.

Flóra két hetes korától kezdve mindkét lába folyamatosan gipszben volt. Habár előbb kúszott, aztán mászott, mégsem tudott lábra állni. Az, hogy a kislány dongalábbal született, csak egy tünete volt a ritka Charcot-Marie Tooth betegsének, vagyis a CMT-nek. Ez a perifériás idegrendszert érinti: megakad az információ, nem jut el az izomhoz.

Kétéves kora óta segédeszközökben van. Mindennap gipszben volt a lába, összekötött sínben aludt hónapokig, napi 24 órát szinte, és van ez a műanyag kis sín, gipszlevétellel neki méretre csinálnak, hogy fel tudjon benne állni

– mutatta Flóra édesanyja, Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó. Ma már nem a medencében küzd, és nem is a dobogó legfelső foka a cél. Férjével közösen a lányukért harcolnak.

Nagyon nehéz szülőként is, mert Flóra azért mond olyat, hogy »anya, te nem tudod, nem te vagy kerekesszékben«, és mondom, »figyelj, tök igazad van. Én megpróbálok neked mindenben támogatást nyújtani.«

Most egy CMT-specialistához szeretnének eljutni Amerikába. Ha ez sikerülne, és a remélt beavatkozás is, akkor Flóra egyik lábáról elhagyható lehetne a segédeszköz, és önállóan lábra tudna állni.

Két külön műtétről lenne szó, hiszen egy műtét akár hatórás is lehet. Ez egyszerre nem lehetséges, de három hét eltéréssel megműtenék a két lábát.

A műtét után hat hetet kellene gipszben lennie, majd egy év rehabilitáció várna Flórára, sok vízi és szárazföldi aktív torna is. A műtét nélkül azonban esélye sincs arra, hogy valaha lábra tudjon állni segédeszköz nélkül.

Persze, ha egyáltalán összejön a pénz a műtétre és a kint tartózkodásra, ami nagyjából egy családi ház ára. 180 ezer dollár, vagyis közel 80 millió forint.

A család mindamellett, hogy éli az életét, most minden erejével azon van, hogy előteremtse a műtétre a pénzt. Flóra életerős, rettentő vidám, és nagyon aktív. Mindent csinál, és mindent akar is csinálni. Egy igazi szupernő, ő WonderFlóra.

#Fókusz#Videó#Drávucz Rita#cmt#kerekesszékes#fogyatékkal élő#ma

Címlapról ajánljuk