Fókusz

Magyarország, 2123. – a főváros egy hatalmas búra alatt, a Duna kiszáradt, Miskolc pedig elsivatagosodott

Gosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2023. március 30. 20:49

A Műanyag égbolt című animációs film készítői száz év múlva így képzelik el az életet Magyarországon. A különleges, tudományos-fantasztikus film készítése 2015-ben kezdődött, az alkotás már a berlini filmfesztivált is megjárta.

Ne feledjétek, csak 18 ezer nap az élet!

hangzik el a filmben. Szabó Sarolta, az animáció forgatókönyvíró-rendezője azt mondta, arról szerettek volna egy sztorit elmesélni, hogy mi történik azután, amikor már a Földön megszűnt a növényi és állati élet, az emberek pedig kis kolóniákba tömörülve próbálnak túlélni.

Már a forgatás körülményei sem voltak mindennaposak. Bár a felvételek élőszereplősek voltak, színészek játszottak, őket kockáról kockára rajzolták át.

Néha volt egy szék, vagy egy asztal, ha szükséges volt a jelenethez, de semmilyen díszletünk nem volt

– meséli Szamosi Zsófia színésznő. A különleges környezetet el kellett képzelniük a forgatás alatt. Úgy kellett játszaniuk, mint egy normál játékfilmben, csak a körülmények voltak mások. Schell Judit azt mesélte:

Egy teherautó vezetését nem egy teherautóban forgattuk, hanem egy kanapén egy seprűnyélre szerelt Zsiguli kormánykerékkel.

Hét éven keresztül kézzel rajzoltak át mindent. Volt külön csoport, aki Keresztes Tamás bajuszát rajzolta, meséli a színész.

A Műanyag égbolt amellett, hogy a klímaváltozás veszélyeire is felhívja a figyelmet, egy másik, egyetemes témával is foglalkozik, az emberi kapcsolatokkal.

#Fókusz#Videó#film#Kultúra#animáció

Címlapról ajánljuk