Fókusz

„Akkor fel kellett nőni” – Dopeman húga 18 agyműtéten van túl, Fruzsina születésekor az egész család élete megváltozott

Hubai AntalHubai Antal

2023. március 7. 18:50

Mindegy, hogy szókimondó rapper és zenész vagy hithű buddhista, aki keresi a belső békét, Dopeman és testvére, Kicsi Dope életében egyvalami állandó. Három évtizede valamelyikük szinte minden nap ott van édesanyjuk mellett és segít halmozottan fogyatékkal élő húguk, Fruzsina ellátásban. A 30 éves lány túl van már 18 agyműtéten, idén januárban azonban megijesztette a családot.

26 éve, 1997 decemberében számolt be először Fruzsiról a Fókusz. Az akkor 5 éves kislány már 14 műtéten volt túl, 2 és fél évet a kórházban töltött. Az orvosok nem voltak a helyzet magaslatán. Édesanyja, Hédi 38 évesen a kórházi szobában hallotta a gépen, ahogy megszűnik kislánya szívhangja. Harántfekvés miatt már korábban császármetszés terveztek, az orvosok mégis a természetes szülés mellett döntöttek. Forgatták, az ekkor már halott gyermeket, de nem sikerült a szülés, így jött a császármetszés.

A koraszülés következtében Dopeman húga agyvérzést kapott, az agy nem kapott elég oxigént, ezért halmozottan fogyatékos lett. Az orvosok véletlenül betörték a koponyáját és eltörték a végtagjait is, ezért nem sokat jósoltak a kislánynak. Az első műtétje 4 hónapos korában volt, ekkor ültettek először az agyába egy csövet, úgynevezett söntöt, ami elvezeti a felesleges agyvizet. Ezt azóta a növekedés miatt sokszor cserélni kellett már. A szülők beperelték a kórházat, amely végig hárította a felelősséget. Végül 5 év pereskedés után, 1999 nyarán a család nyert és kártérítést kapott.

Dopeman 18, öccse, Péter pedig 14 éves volt, amikor húguk megszületett. Azt mesélik, akkor fel kellett nőniük. Dopeman azt mondja, húga és a hozzá hasonló emberek az univerzum csodái. Ők azok, akik nem sémák vagy normák szerint élnek, hanem ösztönösen érzik azokat, akik szeretik őket. A velük való törődés pedig összehoz mindenkit, akik körülöttük vannak. Ilyenkor nincs veszekedés, széthúzás vagy ellenségeskedés. Csak az őszinte szeretet.   

Ha kell, fölemelem, ha kell, kirakom, ha kell, minden nap megcsinálom. Ha egyszer kell egy héten, akkor egyszer teszem meg. Én csak fönntartom a lehetőséget, hogy kérnek valamit tőlem, akkor megcsinálom. Mert az én életemben igazi nehézséget nem hoz. Nekem ez nem áldozat. Ő a testvérem

– mondta a rapper.

A Pityinger család minden tagját egy életre összeköti Fruzsi ellátása, emiatt az átlagosnál is szorosabb a szülők és a testvérek kapcsolata. Kicsi Dope úgy alakította az életét, hogy bármikor haza tud ugrani a munkából, ha szükség van rá.

#Fókusz#Videó#dopeman#család#fruzsina#agyműtét#császármetszés

Címlapról ajánljuk